Издвајамо Регион

„ПИТАТЕ МЕ ГЛУПОСТИ, ТАЈКУН ЈЕ БЕГУНАЦ ОД ПРАВДЕ!“ Мило гутао кнедле у студију, вређао и презнојавао се док је причао о афери!

Фото: Јутјуб

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је казао да нема компаније и рачуне који нису познати јавности. После реплика упорног новинара, презнојавао се у студију

Председник Црне Горе Мило Ђукановић гостовао је у емисји „Укрштене ријечи“ где му је неколико новинара постављало питања о афери „Коверта“ која је уздрмала Црну Гору и регион, када је власник „Атлас групе“ Душко Кнежевић обелоданио да је финансирао кампању ДПС-а пред изборе 2016. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уредник „Дана“ Никола Марковић упитао је Ђукановића да ли је основао офшор фирму на Кипру 2006. године, а председник Црне Горе је одговорио да је основао фирму, али да преко те фирме није прометован нити један цент и да та фирма суштински не постоји.

„Формирао сам фирму која није живела ниједан дан“, навео је Ђукановић.

Марковић је питао зашто је прво рекао да није основао фирму, а Ђукановић је рекао да јесте фирму основао, али да се није бавио бизнисом преко ње и да фирма није обнављана.

„Питате ме невероватне глупости“, поручио је Ђукановић.

Марковић је упутио Ђукановића да је морао да пријави фирму иако није био на функцији, јер је то морао и годину дана након напуштања функције.

„Фирме преко којих сам радио су пријављене. Нисам је пријавио јер нисам ни помишљао да се бавим бизнисом преко ње“, додаје Ђукановић.

Он каже да је ирелевантно што није пријавио оснивање фирме и да је заборавио потпуно да је ту фирму основао и да је хтио да се бизнисом да се прави преко ње.

„Не дам оставку“

Ђукановић каже да није сматрао нужним да унижава функцију председника да би свакодневно одговарао на „конструкције бегунца од правде“.

Никада нисам побегао нити из једног дијалога, поручио је Ђукановић.

Он је Кнежевића оценио „недостојним противником“ и оптужио да га покушава да пребаци причу на политички терен, назвавши га одбеглим тајкуном.

Два су циља афере, оценио је Ђукановић – један да се Кнежевић заштити од оптужби на његов рачун, а други да се створи ванинституционални притисак.

Председник Црне Горе тврди да је Кнежевић тражио помоћ од њега и добио одговор да му се не може помоћи.

Ђукановић је казао да се већ две деценије производе афере у Црној Гори, да се узнемири јавност и смени власт ван избора, односно ванинституционалним притиском.

Он је поручио да нема намеру да поднесе оставку, не зато што је властољубив, већ да се ради о континуитету борбе за вредности, а да је оно што се дешава – удар на тековине.

Ђукановић наводи да је ДПС већ платио прекршајну казну коју је прописала Агенција за спречавање корупције.

Он је поручио да Демократска партија социјалиста не може бити неодговорнија од других и да они постављају стандарде.

Ђукановић је навео да је 20 година требало да се добије сатисфакција од дуванске афере и упитао ко ће им то надокнадити.

„Не сећам се колика је била камата“

На питање „Дана“ је казао да је његова пословна одлука да кредит од Пиреус банке затражи на начин на који је то урађено и да тада није био на државној функцији.

Он је објаснио да је вратио кредит за годину дана, али да се не сећа колико је платио камате и шта је била уговорна клаузула.

Марковић је открио да по подацима фирме Цапитал инвест плаћено 100 хиљада евра камате и питао колико има новца ако се не сећа толике камате.

Ђукановић наводи да је кредитом урадио оно за шта је кредит и узео, а то је трговина на берзи.

Он каже да не мисли да је тачна информација о износу камате и да је одлуку донео због тога што није додатну пажњу јавности – „оваква каква је“.

Ђукановић је поручио да не жели да објашњава јавности своје послове када није на државној функцији.

Тужио Кнежевића и банке

Он је навео да је поднео две тужбе против Кнежевића и његових банака, као и кривичну пријаву.

“Измирио сам наводни дуг који сам имао према Атлас банци и поднио тужбу због незаконитог поступања у том случају”, појаснио је Ђукановић.

Каже да сумња да је тај дуг иклада постојао.

Поручио је да је Кнежевић лажов и преварант и да никада није плаћао његове путеве.

Наводи да је у Дубаи ишао да би помогао људе и њихове послове када је то било од користи за Црну Гору, те да је плаћао онај који га је звао.

„Никада нико није плаћао моје рачуне, никада нико није плаћао моје одморе… Ја плаћам своје рачуне. Ово је апсолутна измишљотина једног очајника“, тврди Ђукановић.

Он тврди да не постоји снимак на ком му Кнежевић даје новац и да нити један бизнисмен на свету није дошао у ту позицију.

Кнежевића је назвао сподобом и навео да њихов разлаз није био компликован јер нису били блиски, а да је Кнежевића посебно погодило што је рекао да нису пријатељи.

 

Извор: Ало.рс/М.Ж.