Издвајамо Свет

ПРИШТИНА У ШОКУ! САД упутиле ПРЕТЕЋЕ ПИСМО Албанцима, ево шта пише!

САД су оштим тоном упозориле Приштину да је отказивање посете Косову генерала Националне гарде Ајова, Тимотија Ора, само први корак у обустави сарадње из области безбедности, као одговор на упорно одбијање захтева за укидање такси на робу из Србије и БиХ.

САД не могу да верују да приштинска влада не слуша њихове савета које им сугеришу као најбољи пријатељи, стоји у писму које је заменик помоћника државног секретара, Метју Палмер, упутио тројици лидера косовских Албанаца Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају и Кадрију Весељију.

У писму Палмер подсећа да је амерички председник Доналд Трамп још у децембру прошле године указао да је ово тренутак за нормализацију односа Београда и Приштине, што би био значајан корак ка европским интеграцијама, стабилности и просперитету. Додаје се да су САД више пута изразиле забринутост због одређених поступака Приштине, укључујући и наметнуте таксе на производе из Србије и БиХ, који угрожавају овај циљ.

Такви поступци, наводи се, подривају способност САД да и даље са Приштином наставе сарадњу на ширем спектру заједничких циљева.

Фото: Јутјуб

Пошто су, наводи Палмер, видели да њихови захтеви за суспензију такси у Приштини нису разматрани, одлучили су, каже, да предузму кораке који ће потврдити ту њихову забринутост, укључујући и партнерство у области безбедности.

– Одлучили смо за почетак да откажемо планирану посету Косову генерала Ора из Националне гарде. Његова посета била је усмерена на билатералну сарадњу у области безбедности. С обзиром на штетне активности ваше владе било би неприкладно да таква посета буде реализована – стоји у писму.

Наводи се и да ће Вашингтон с пажњом размотрити и остале аспекте заједничке сарадње и да ли ће и бити смањене.

– Косово нема бољег пријатеља од Сједињених Држава. Косовски рат за слободу остао је у сећању многих Американаца. Хиљаде америчких дипломата и војника лично су укључени у напоре на изградњи будућности Косова. Невероватно је да након свега што смо урадили заједно, Косово тако мало цени наше пријатељство и игнорише наше савете – поручио је Палмер.

Палмер је нагласио у писму да су САД и даље спремне да помогну Косову да постигне свеобухватан споразум са Србијом, који би се фокусирао на узајамно признавање, које би било одрживо, дуготрајно и за добробит обеју страна.

– У последњих 20 година ово је био недостижан циљ – написао је званичник САД.

Иако је, како се наводи у писму, то још тешко, то је пут који треба предузети како би се достигла будућа сигурност и просперитет.

– Наш циљ је да видимо Србију и Косово, да делујемо одговорно и да се вратимо дијалогу. Први корак ка овом циљу био би суспензија такси. Уколико то не учините наша заједничка сарадња неће бити као пре – навео је између осталог Палмер.

 

Извор: Тањуг