Издвајамо Свет

РУСИЈА УПУТИЛА ЛЕДЕНО УПОЗОРЕЊЕ: Не улазите у Венецуелу, нећемо трпети спољну интервенцију…

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је да Русија снажно упозорава Запад против ризичних идеја о спровођењу силе у Венецуели.

За руског заменика спољних послова, “деструктивна спољна интервенција, посебно војна интервенција у унутрашњим пословима Венецуеле је најгори од свих могућих сценарија и то Русија неће толерисати.”

“Тешко је предвидети његове поседице, али је јасно да ће хипотетичка употреба силе у овој ситуацији довести до таласа крвопролића кој би имао последице изван Венецуеле”, рекао је Рјабков.

“Наглашавам да нисмо хтели да направимо таква предвиђања, само још једном озбиљно упозоравамо против таквих авантуристичких идеја, ако постоје међу неким одговорним политичарима у западној хемисфери”, рекао је заменик министра.

Поред тога, Русија је забринута што учесници контакт групе за Венецуелу, како се чини, не обраћају пажњу на унутрашњи дијалог у земљи током састанка у Уругвају.

“Забринути смо што је, према добијеним информацијама, током овог догађаја унутрашњем дијалогу земље посвећено мање пажње него што се раније очекивало, јер су само Мексико и Уругвај имали иницијативу на тему унутрашњег помирења Венецуеле”, објаснио је Рјабков. .

Политичка криза у Венецуели погоршала се 23. јануара, након што је шеф Народне скупштине Венецуеле Хуан Гваидо проглашен привременим председником земље током противладиних протеста на улицама Каракаса. Председник Николас Мадуро оптужио је Вашингтон за организовање државног удара у Венецуели, називајући Гваида “америчком марионетом”.

Лидера опозиције подржали су САД и неке друге земље. Русија, Кина, Мексико и Турска су међу земљама које изражавају своју подршку Мадуру, као легитимно изабраном шефу државе.

 

Извор: Wебтрибуне.рс

Loading...
loading...
Loading...