Издвајамо Свет

РУСИЈА ЗАГРМЕЛА НА БРИТАНИЈУ: „Војска Косова“ је ДИРЕКТНА ПРЕТЊА ЗА СРБЕ, да ли ви то хоћете НОВИ РАТ?!!

Руска амбасада сматра и да су напори ЕУ у посредовању између две стране доживели неуспех.

Поводом изјаве британске амбасадорке у Савету безбедности УН Карен Пирс да Приштина има право на властиту војску, огласила се Амбасада Русије у Лондону оценивши да Велика Британија и остале западне земље игноришу претњу коју би формирање такозване косовске војске представљало по српско становништво на КиМ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска амбасада је у саопштењу поново скренула пажњу на то да формирање такозване „косовске војске“ представља директну претњу по Србе који живе на северу КиМ, што, упозорила је, драстично повећава потенцијал за појаву новог извора тензија на Балкану, преноси ТАС С.

– Изненађује да западни представници упорно игноришу ову очигледну чињеницу која је, на пример, поменута у последњем полугодишњем извештају шефа мисије ОЕБС-а у Приштини – оцењује се у саопштењу.

Руска амбасада сматра и да су напори ЕУ у посредовању између две стране доживели неуспех.

– Уместо придржавања добровољно преузетих обавеза у нормализацији ситуације у региону, они (чланице ЕУ) у стварности затварају очи на флагранта кршења међународног права – оцењује руска амабасада.

Истиче и да одлука Приштине о трансформацији тзв. косовских безбедносних снага у војску представља грубо кршење Резолуције 1244 СБ УН, којом се дозвољава да само мултинационални контигенти под међународном контролом буду присутни на територији КиМ.

Истовремено, како се напомиње у саопштењу руске амбасаде, та одлука је у супротности са тзв. косовским уставом.

– Ми редовно скрећемо пажњу представницима земаља западног блока на различитим нивоима на ту нечувену чињеницу, али одређене присталице косовске независности оповргавају наше аргументе разним изговорима. Британци, нарочито, инсистирају на некој посебној “правној интерпретацији“ поменуте резолуције, која се изгледа веома добро уклапа у њихов концепт “поретка заснованог на правилима наводи амбасада.

Амбасадорка Велике Британије Карен Пирс рекла је у четвртак, на седници СБ УН о Косову, да британско правно тумачење Резолуције 1244 СБ УН не брани формирање тзв. косовске војске.

Она је истакла и да самопроглашено Косово више није „акутна криза“, као и да има много битнијих проблема по питању међународног мира.

 

Извор: Тањуг