Издвајамо Православље

СЛАВИМО ПРАЗНИК СВЕТОГ ИГЊАТИЈА БОГОНОСЦА: Ове послове треба да избегавају СВИ, а посебно ЖЕНЕ

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен Преносу моштију Светог Игњатија Богоносца, хришћанског светитеља из 1. века, трећег патријарха Антиохијске цркве.

Главно празновање Светог Игњатија је 2. јануара, а данас црква обележава пренос његових часних моштију из Рима, где је умро мученичком смрћу, у Антиохију, где је раније био архијереј.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Игњатије и данас је крсно име које се слави у многим крајевима. Овај светитељ је ипак и у цркви и народу познатији под именом Игњатије Богоносац. Тако је прозван зато што га је, према предању, као малога, Исус држао у рукама, као и због тога што је увек “носио Бога” у срцу и мислима.

Био је ученик Светог Јована Богослова и епископ у Антиохији. Док је био на овој функцији улагао је много труда и напора у ширењу хришћанства. Први је увео антифонски начин појања у цркви – певање са две певнице тако да, кад појање на једној страни престане, на другој почиње.

Како се Игњатије још за живота прочуо као свети човек, вест о њему и његовом раду је стигла и до римског цара Трајана. Он је светитеља позвао у Рим како би био проглашен за сенатора, али тек ако принесе жртву многобожачким идолима.

Пошто није прихватио царев предлог Игњатије је окован и бачен лавовима. Према предању, лавови су га растргли и појели 107. године, оставивши само неколико већих костију и срце.

Иако је главни дан посвећен овом светитељу 2. јануар и данас је велики празник. Пренос моштију Светог Игњатија Богоносца сматра се даном када се никако не раде тешки послови, а ово нарочито важи за жене које треба да избегавају предење, ткање, шивење…

Свети Игњатије који је пострадао зато што није желео да се одрекне својих веровања и данас се сматра заштитником праведника и оних који страдају због својих убеђења и зато што су различити од других. Према хришћанској традицији верује се да се Игњатије Богоносац јављао више пута из раја и чинио чуда помажући и данас свакоме ко га призива у помоћ овом молитвом:

“Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Игњатије: Моли Христа Бога да спасе душе наше.”

 

Извор: dnevno.rs/Србија јавља