Издвајамо Православље

СЛАВИМО СВЕТУ АГАТИЈУ: Данас је дан за женску срећу и мир, важно је да урадите ово (ВИДЕО)

Вера да ће све на добро изаћи пола је решеног проблема. Стога, са вером у Бога помолите се и жеље ће се испунити

Црква и верници данас славе сећање на Свету Агатију, хришћанску мученицу из 3. века која је због љубави према Христу поднела страшне муке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Света мученица Агатија родила се у породици имућних, али угледних и добрих људи у сицилијанском граду Палерму.

Прича каже да је реч била о невероватно лепој девојци која је од малена живела у складу са хришћанским вредностима и неговала моралне врлине.

Њен живот се из корена променио када је цар Деције Трајан почео да гони хришћане. Агатија је ухваћена и изведена на суд пред судију Квинтијана. Због њене велике лепоте, судија је пожелео да је има за жену, што јој је и предложио.
Иако је ово могло да јој спасе живот, Агатија је понуду одбила рекавши да је она невеста Христова. Увређен, судија ју је ставио на тешке муке – светица је била везана за дрво, шибана и ударана до крви.

Након овога, судија ју је питао да ли жели да се одрекне Христа и да тако избегне даље муке. На ово му је Агатија, према предању, одговорила:

“Ове муке мени су врло корисне, као што пшеница не може доћи у житнице пре него се очисти од плеве, тако ни душа моја не може ући у Рај, ако тело моје најпре не буде сокрушено мукама”.

Бесан, судија је након тога наредио да Агатији одсеку груди и баце је у тамницу. Управо ту, Света Агатија је преминула, 251. године.

Агатијиног крвника убрзо је стигла заслужена казна. Према предању, судија је кренуо до имања Агатијиних родитеља како би га присвојио за себе. На том путу, целу свиту су изгазили коњи који су се у једном тренутку необјашњиво разбеснели.

Због начина на који је страдала, као и страшног мучења које је прошла, Света мученица Агатија сматра се заштитницом свих оних који неправедно страдају због својих уверења или вере.

Агатију поштују и католици и православци, а нарочито је помињу жене јер се верује да ће их она заштитити од сваке болести и боли. Зато, данас обавезно прошетајте до цркве. Помолите се и запалите свећу у помен на ову светицу. Ово ће вам донети мир и срећу.

“Овчица Твоја Исусе, Агатија, зове силним гласом: “Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.”

Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.”

 

Извор: дневно.рс/Србија јавља