Издвајамо Србија

СЛУЧАЈНОСТ ИЛИ…? ШАБАН ПОГИНУО НА ДАН КАДА ЈЕ ИЗБОДЕН: Газда ресторана пре 25 година ПЛАТИО ДА ГА УБИЈУ!

Шаулић је 17. фебруара 1993. избоден ножем у једном хаустору у Бечу, а 25 година касније на исти дан је погинуо у Немачкој

Пре 25 година, 17. фебруара, у хаустору у Бечу, краљ народне музике Шабан Шаулић избоден је ножем и једва је остао жив. Истог дана, две и по деценије касније, краљ народне музике изгубио је живот у тешкој саобраћајној несрећи!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како „Ало!“ ексклузивно сазнаје од извора блиског породици покојног певача, Шаулићи су годинама славили 17. фебруар као Шабанов други рођендан, а никоме није пало на памет да ће певач баш на тај дан изгубити живот.

– У шоку смо што је погинуо истог дана на који су га изболи пре 25 година. То је невероватно! Више од две деценије, Гоца сваке године на тај дан пали свећу у цркви и сече колач… Тога дана породица је славила Шабанов други рођендан. И то се понављало из године у годину, без обзира на то где би били на тај дан. Када год су били на неком путу, Гоца је преузимала да пронађе цркву у којој је палила свећу… Страшно је то што је живот изгубио баш на тај дан. Је ли то судбина или зла коб, не знам – испричао је за „Ало!“ извор близак Шабановој породици.

И сам Шабан често се присећао дана када је 1993. године за длаку избегао смрт.

– Један мучан случај ми се десио у Бечу, када је требало да наступим у једном ресторану, а газда другог ресторана платио је људе да ме сачекају и у хаустору избоду ножем. Хаустор као сваки хаустор, без светла… Ја сам ушао из осветљеног ходника у потпуни мрак и ништа пред собом нисам видео. Један ме је повукао за руку и почели су да ме боду ножем по леђима. Покушавао сам да ескивирам, да бежим, јер сам читав живот био спортиста.

Међутим, нисам видео никог, био сам као ћорава кокош, јер је требало времена да ми се очи привикну на мрак. Покушао сам да бежим уназад, али сам онда осетио нож и убод отпозади. Срећом, нису ми погодили нерв и мишић, него су уболи негде поред. Они су онда побегли, убеђени да су ме убили, да сам мртав. Ја сам мислио да сам скончао и да је готово – испричао је својевремено Шаулић и наставио:

– Видео сам ту двојицу како беже, а нисам знао куда иду. Мислио сам да ће ако кренем и ја видети да нису завршили посао, па ће се вратити да доврше. Један ме је ударио и по лицу гвозденим боксером, од чега сам имао велику бразготину. Имали су намеру да ми одузму живот… Становао сам на трећем спрату у згради без лифта и сећам се одлично да је до мог стана требало да пређем 75 степеника. Знам, јер сам бројао док сам се пео, држећи се за гелендер онако уфалчован – присећао се тог 17. фебруара 1993.године један од најбољих певача данашњице.

Двадесет пет година касније, истог дана, није успео да се спасе.

У тешкој саобраћајној несрећи трагично је изгубио живот и заувек нас напустио краљ наше народне музике.

Шабан заменио лет, па појурио у смрт

Као што наши стари воле да кажу: „Нема смрти без судњега дана“, тако је и краљу очито било суђено да тога дана напусти овај свет.

Супруга Гордана Шаулић купила је Шабану авионску карту за поподневни лет, али ју је он самоиницијативно заменио за јутарњи. Како смо сазнали, није могао да дочека и журио је кући. Уместо кући, отишао је у смрт.

Сахрана сутра

Иако се у медијима спекулисало да ће се сахрана краља народне музике одржати у понедељак, од чланова породице смо сазнали да ће ипак бити сутра.

– Превелика је ово туга да бисмо и даље пролазили кроз агонију и чекали понедељак.

Данас ће бити урађена обдукција, након које ће авион Владе Републике Србије транспортовати Шабаново тело у Београд, где ће у петак, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, бити сахрањен.

Градоначелник Београда је у Скупштини града претходно потписао све потребне папире и према плановима породице Шаулић, сахрана ће бити у петак – сазнаје „Ало!“ од извора блиског породици Шаулић.

Шаулићи се захвалили Немцима и Вучићу

Породица Шабана Шаулића захвалила се свима који су им пружили помоћ и подршку у тешким тренуцима. „Породица Шаулић жели да се у овим тешким тренуцима захвали на безрезервној подршци и помоћи председнику Александру Вучићу, министру спољних послова и потпредседнику Владе Србије Ивици Дачићу, министру одбране Александру Вулину, генералном конзулу у Диселдорфу Бранислави Перин, председнику Скупштине града Београда Николи Никодијевићу, заменику градоначелника Београда Горану Весићу, генералном конзулу у Франкфурту Браниславу Радовановићу, Председништву и Влади Републике Србије, особљу Конзулата у Диселдорфу, Скупштини града Београда, канцеларији градоначелника и свим званичницима који су нам упутили речи подршке. Захваљујемо се клиници у Билефелду због напора и свестрано пружене помоћи у покушају спасавања живота, полицији града Билефелда која нам је непрекидно била на располагању информацијама, званичницима покрајине Северна Рајна-Вестфалија на помоћи, као и државном тужиоцу који је омогућио породици да у току обдукционог поступка ипак види тело и опрости се на достојанствени начин од нашег супруга, оца, деде и никада прежаљеног великог човека и уметника Шабана Шаулића“, стоји у саопштењу које су објавили Шаулићи.

 

Извор: Весна Ђорђевић/Ало