Издвајамо Свет

СРБИ, ЕВО ВАМ ПРИЛИКЕ! НЕМЦИ ТРАЖЕ РАДНИКЕ: Дневница је 150 евра, а ово су УСЛОВИ…

Фото: Pixabay.com

Сезонци којима је намера да на брзину зараде одласком у иностранство, сада имају идеалну прилику – у Немачкој је актуелно брање шпаргле које може да донесе дневницу од 150 евра, односно око 18.600 динара. За посао могу конкурисати и сви заинтересовани са нашег подручја.

Како је пренео хрватски Пословни дневник, немачки земљопоседници од ове године издвајају минимално 8,60 евра бруто по сату, што је нешто више него прошле године, али они који познају тамошње прилике тврде да је та бројка пренадувана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, брање шпаргли за немачке услове је слабо плаћен посао, поготово због тога што се раднику од плате одбија новац који послодавац издваја за ручак и смештај.

Треба знати да за време слободних сати сезонац треба да ради, живи и спава у заједничким просторијама с другим радницима. Са њима би требало да дели санитарне чворове и тушеве. Смештај није свуда једнак, али једно је свима заједничко – нигде није луксузан.

Такође, из сатнице која се плаћа треба искључити паузу, јер се она у Немачкој не плаћа.

Радни дан углавном траје 12 до 13 сати. У изузетним случајевима, када шпаргле по топлијем времену брже расту па их има много, ради се и до 20 сати. Може се узети једна или две паузе од 15 минута за јело, који се затим одбију од укупних радних сати.

 

Извор: Курир.рс