Издвајамо Србија

СРБИНУ СВЕ ЗВЕЗДЕ ГЛЕДАЈУ У ЛЕЂА: Новак Ђоковић проглашен за најбољег спортисту на свету!

Јубиларно 20. издање Лауреус награда одржано је вечерас у Монаку, а српски тенисер Новак Ђоковић проглашен је за најбољег спортисту света четврти пут у каријери.

Најбољи српски спортиста Новак Ђоковић проглашен је вечерас за најбољег спортисту света четврти пут у каријери. Лауреус у категорији најбољи спортиста света припао је Ђоковићу, а у конкуренцији су били још Луис Хамилтон, Леброн Џејмс, Елуд Кипчог, Килијан Мпабе и Лука Модрић!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новаку је ово четврти Лауреус у каријери, па сада има само два мање од рекордера Роџера Федерера који је прошле године био проглашен за најбољег спортисту света шесту пут у каријери.

Церемонија на којој су јубиларни двадесети пут уручене престижне Лауреус награде најбољим спортистима света одржана је вечерас у Монаку.

Као и претходних година номиновани су били распоређени у седам главних категорија, а у конкуренцији за „Најбољег спортисту света“ нашао се и најбољи тенисер света Новак Ђоковић.

Прва награда уручена је у категорији „Најбољи тим света“, а трофеј је предат у руке селектора актуелног првака света у фудбалу Дидијеу Дешаму.

Француска је прошлог лета освојила Мундијал у Русији и захваљујући том достигнућу добила Лауреус награду посвећену најбољем спортском колективу.

Лауреус за најбољу спортску акцију у прошлој години понела је сноубордерка из Америке Клои Ким. Она је прошле године постала најмлађа сноубордерка (17) која је успела да освоји златну медаљу на Зимским олимпијским играма.

У конкуренцији спортиста са инвалидитетом награда је отишла у руке словачкој скијашици Хенријети Фаркашовој.

Лауреус за најбољи пробој у свету спорта припао је освајачици овогодишњег Аустралијан опена, тенисерки Наоми Осака.

Многи су очекивали да награда за највећи спортски повратак оде у руке Новака Ђоковића, али је Лауреус у поменутој категорији добио голфер Тајгер Вудс. Двоструки освајач Лауреуса у категорији најбољи спортиста света вечерас је морао да се задовољи овим „утешним“ признањем.

„Желим да се захвалим Лауреусу. Претходна година је била невероватна, а ви сте препознали мој повратак што за мене има посебну тежину. Да сте ме питали да ли ћу поново бити део овако нечег, дао бих другачији одговор, али ево ме… Хвала вам, ово је велика част“, рекао је Тајгер Вудс који није присуствовао церемонији доделе признања.

Лауреус за најбољу спортисткињу у 2018. години отишао је у руке Американке Симон Бајлс, гимнастичарки која је на прошлогодишњем Светском шампионату у Дохи освојила шест медаља, од којих четири златне.

У конкуренцији за Лауреус биле су још Симона Халеп, Анђелик Кербер, Естер Ледецка, Данијела Риф и Микаела Шифрин.

Вечерас су додељене и четири награде из категорије дискреционих. Ту спадају награда за живтно дело, спортско добро, спортски дух и посебно остварење.

Лауреус за животно дело добио је Арсен Венгер, бивши тренер Арсенала који је са „Тобџијама“ освојио три Премијер лиге и седам трофеја у ФА Купу. Награду за посебно спортско добро припала је организацији Јува из Индије. Реч је о програму који окупља девојчице које се баве фудбалом и помаже развој женског фудбала у руралним деловима Индије.

Лауреус за спортски дух припао је ‘пензионисаној’ скијашици Линдзи Вон, а за посебно остварење из света спорта кенијском дугопругашу Елиуду Кипчогу.

 

Извор: М.Видојевић/sportske.net