СРБИЈА ЈАВЉА

СВЕТ ЈЕ УПРАВО ПОСТАО ОПАСНИЈЕ МЕСТО! Путин одлучио: Русија УЗВРАЋА УДАРАЦ Америци и повлачи се из ИНФ

Фото: Pixabay илустрација

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да Русија обуставља примену Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) и наредио званичницима да више не започињу преговоре са САД о том споразуму и истовремено задужио министра одбране Сергеја Шојгуа да направи план неутралисања претње која долази од постављања оружја у свемиру, преноси ТАСС.

– Учинићемо следеће. Одговорићемо истом мером. Амерички партнери су објавили обуставу учешћа у споразуму (ИНФ) и ми ћемо такође обуставити примену – казао је Путин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је то поручио на састанку са Шојгуом и министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим.

– Као и до сада, наши предлози на том пољу (обуздавања развоја ракета кратког и средњег домета) остају на столу, врата за разговоре су отворена. У међувремену тражим од обојице министара да не започињу они разговоре о том питању у будућности. Сачекајмо да видимо да наши партнери постану довољно зрели да могу да са нама воде правичан и смислен дијалог по том питању које је кључно – и за нас и за наше партнере и за цео свет – нагласио је Путин.

Путин се сагласио да се покрене развој нових пројектила, укључујући и хиперзвучну ракету средњег домета.

– Они (САД) су објавили радове истраживања и развоја, и ми ћемо учинити исто. Слажем се са предлогом Министарства одбране да развијемо хиперсоничну ракету средњег домета која се испаљује са земље – рекао је Путин.

Он је такође казао да је завршена кључна фаза проба стратешких подводних дронова са нуклеарним наоружањем „Посејдон“.

Он је ипак казао да „Русија неће поставити ракете средњег и кратког домета у разним регионима света пре САД“.

– Русија неће бити увучена у скупу трку у наоружању, нови радови не треба да изазову додатне трошкове у буџетским давањима – поручио је Путин.

Руска агенција преноси да је шеф дипломатије Лавров казао Путину да су „САД кршиле споразум ИНФ од 1999. године“.

Амерички државни секретар Мајк Помпео објавио је јуче да ће САД сутра обуставити примену Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је шеф Стејт департмента такође поручио да ће се Вашингтон за шест месеци потпуно повући из овог историјског споразума постигнутог 1987. уколико Русија не оконча наводно кршење пакта о контроли наоружања.

Ројтерс подсећа да је Москва негирала кршење споразума, којим се обема странама забрањује постављање у Европи ракета кратког и средњег домета које се испаљују са земље.

 

 

Извор: Тањуг / Срна