Издвајамо Србија

СВИ ТУГУЈУ ЗА ЊИМ! Двадесет сати после СМРТИ Шабана Шаулића, његове песме зарадиле 2.000 ЕВРА!

Фото: Јутјуб

Туга…

За мање од једног дана, осам песама Шабана Шаулића на Јутјубу прегледано је више од два милиона пута, што представља скок од скоро 80 процената у односу на време када је краљ народне музике био жив.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово се односи на период петак-субота, баш на дан када је трагично настрадали певач сахрањен на Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана. Највећи скок по слушаности забележила је песма „Не плачи, душо“, уз коју се породица Шаулић опростила од Шабана.

Она је раније имала 143.000 прегледа, а у суботу је осванула са близу пола милиона слушања. Нумере попут „Данима те чекам“, „Тебе да заборавим“, „Шадрвани“ и „Сине, сине“ такође су добиле више на слушаности, односно у просеку је то око 100.000 прегледа за само један дан. Шаулићеви ванвременски хитови „Дођи да остаримо заједно“, „Мени је срећа с тобом обећана“ и многи други такође су забележили раст популарности код Јутјуб публике.

Овакви случајеви су уобичајени када се догоди да нека музичка звезда изгуби живот, али се до сада нису дешавали овакви драстични скокови популарности. Према неким рачуницама, покојни Шабан је захваљујући прегледима осам песама на Јутјубу у року од двадесетак сати зарадио око две хиљаде евра, а овакав тренд по свој прилици наставиће се и у наредном периоду. Поред зараде од Јутјуба, покојни краљ народне музике приходоваће и од наплате ауторских и извођачких права, а то ће највероватније наследити супруга Гордана Шаулић, која је и сама писала песме за њега.

У свету успешних сасвим је нормално да се води евиденција колико је ко од музичара зарадио постхумно, па тако постоји и посебна Форбсова листа мртвих славних с највећим зарадама. На овој табели први је Мајкл Џексон са 75 милиона долара зарађених у 2018. Следе га Елвис Присли са 31 милион, Принс са 25, Боб Марли са 21, Џон Ленон са 12 милиона долара.

 

Извор: Курир