Издвајамо Србија

ТАЧИ ИСЦРТАО МАПУ ДА УЦЕЊУЈЕ БЕОГРАД: Нову отимачину зове „КРЕАТИВНИ ПЛАН“!

Говорећи о коначном споразуму са Београдом, Тачи каже и да би било логично да се Прешево, Медвеђа и Бујановац прикључе „територији тзв. Републике Косово“

Потребно је „креативно решење“ са Београдом, које би гарантовало да ће бити испуњени интереси обе стране, као и САД, НАТО и ЕУ, каже председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о коначном споразуму са Београдом, он каже и да би било логично да се Прешево, Медвеђа и Бујановац прикључе „територији тзв. Републике Косово“, али да се, како је навео, не угрозе „тзв. косовски државни ресурси попут Газивода, Северне Митровице, Трепче или друге имовине“.

– И наравно, на крају не може бити признања између две државе без јасног дефинисања међудржавне границе између тзв. Косова и Србије – рекао је Тачи у интервјуу за „Глас Америке“.

Он је додао да ће приштинске институције у потпуности поштовати сваки савет САД.

– Међутим, треба схватити да се (тзв.) држава Косово суочила са агресивним акцијама Србије, акцијама које шкоде држави Косово, функционисању државе интерно и екстерно – каже Тачи.

Он је оценио да је, из тог разлога, мера које су предузеле приштинске институције била „прави корак у право време“, али је рекао да треба размишљати и о будућности, „а будућност је поштовање преовлађујућег мишљења да се не повуку тарифе, али да се суспендују, као што су саветовали САД, ЕУ, НАТО, тзв. косовски политички спектрум, цивилно друштво“.

– Ја сам оптимиста да (тзв.) Косово неће предузети терет одговорности за блокирање преговарачког процеса – рекао је Тачи.

Упитан које су црвене линије за тзв. Косово, он је рекао да не може бити дијалога „у којем нема уверења Србије о признању и отварању пута за чланство тзв. Косова у УН“.

– Без ове две ствари, има смисла да нема дијалога – рекао је Тачи.

 

 

Извор: Тањуг