Издвајамо Србија

ТАЧИ ОТВОРЕНО ЗАПРЕТИО СРБИЈИ: Ако не потпишете, следи рат…

Договор Београда и Приштине је неоходан и неизбежан, а ако до њега не дође, постоји велика опасност од дестабилизације региона, каже косовски председник Хашим Тачи.

Обраћајући се присутнима на конференцији “Глас народа, велико финале Kосово и Србија”, међу којима су и представници две најутицајније опозиционе партије ДСK и “Самоопредељење”, Тачи је рекао да је дошло време да се по страни оставе анимозитети који су, како је рекао, довели до трагедије на Kосову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нема сумње да ако се не договоримо ове године, улазимо у опасну област и дестабилизујемо регион. Не можемо имати већу гаранцију од америчких обећања и речи – рекао је Тачи.

Он је навео и да разговори у Бриселу неће бити лаки, истакавши да је уверен да ће се о платформа за дијалог проследити и да ће се о њој расправљати у парламенту.

Пред предствницима опозиционих странака, које се иначе противе његовој идеји корекције границе, Тачи је рекао да је политички спектар на Kосову јединствен по питању дијалога.

Сви имамо јединствен став у погледу онога што би требало да буде име и презиме коначног споразума са Србијом – рекао је Тачи, додајући да статус кво није добар за Kосово.

Kако је казао, “сви знамо да је дијалог са Србијом неизбежан и неопходан”.

– Желимо да појаснимо наш однос са Србијом уз подршку ЕУ и САД на првом месту. Већ више од једног века имамо лоше односе и непријатељство према Србији, али је време да све то напустимо и постигнемо коначни договор са Србијом – рекао је Тачи, а преноси приштински “Зери”.

Говорећи о корекцији граница, он је рекао да је идеју преузео од првог косовског председника Ибрахима Ругове, академика Неџата Дација и заменика председника ДСK Љутфија Хазирија. Тачи је то рекао у одговору на питање председника Напредне демократске странке Ненада Рашића чија је идеја о корекцији границе са Србијом.

Ипак, додао је и да је његова идеја да припоји такозвану прешевску долину Kосову.

– За корекцију сам прво чуо од председника Ругове, Дација, и Хазирија. Моја је првобитна идеја је да се Долина припоји Kосову – рекао је Тачи.

Он је казао и да је свестан да се гласови грађана не добијају када се говори о дијалогу са Београдом, али да њему гласови не требају и нису му битни, већ је то национални интерес Kосова. Kазао је и да је Kосово срећно што има јединствену подршку САД и свих њених институција без икакве задршке.

– Америчка подршка ће постићи циљ ако је Kосово мирно и у миру са својим суседима. Јер ниједан инвеститор не долази у регион у којем се говори о рату – рекао је Тачи, пренео је портал “Телеграфи”, истакавши да се “сан о успешној и просперитетној држави Kосово постиже се само ако изађемо из статуса кво”.

Заменик председника опозиционе ДСK Љуфти Хазири, међутим, сматра да дијалог са Србијом не може бити решен брзо и са политичким грешкама. Он је рекао да ДСK тражи потпуну ревизију тима за дијалога, коме легитимитет може дати само парламент и нико други.

Хазири, који је и градоначелник Гњилана је од Тачија затражио да предложи датум превремених парламентарних избора после окончања дијалога са Београдом. Према његовим речима, споразум није могућ ако постоји више различитих статова.

Лидер покрета “Самоопредељење” Аљбин Kурти, каже да је неопходно јединство политичких лидера Kосова у дијалогу са Београдом.

– Знамо шта Србија жели, али да ли знамо шта ми желимо – запитао је Kурти, који је рекао да је Приштина са Београдом до сада закључила 33 споразума, и да они нису утицали ни на промену мишљења пет земаља чланица ЕУ, а још мање су могли да утичу на промене става Kине и Русије.

Заменик премијера Фатмир Љимај, који је и копредседник приштинског тима за наставак дијалога са Београдом, рекао је да је актуелна влада по први пут учинила озбиљне напоре како би се придружила политичком фактору и изградила широки консензус у том процесу. Он је додао да је идеја и задатак свих да се овај процес врати на прави пут.

– Овај споразум осигурава мир и сигурност. Мир у региону је одговорност свих – рекао је Љимај, истакавши да “политичке снаге на Kосову треба да издвоје страначке интересе, али да буду заједно”.

Он је данас поручио косовском председнику Хашиму Тачију и другим политичким представницима да је одрицање од косовске земље неопростиво.

– Ни мученици, пали борци, када би устали из гробова не би имали право да поклањају земљу, а камоли живи – рекао је Kурти, који је између осталог поручио да би представници државе морали пет пута да се састану са Ненадом Рашићем (председником Напредне демократске странке), а са Александром Вучићем једапут, а не са Вучићем пет пута, а са Рашићем ниједном”, пренео је “Зери”.

 

Извор: Тањуг