Издвајамо Србија

ТРАГИЧНА СМРТ ПОКРЕНУЛА РАСПРАВУ: Ево зашто је Шабан Шаулић сахрањен у Алеји заслужних грађана, а не у Алеји великана

Фото: Јутјуб

Погинуо 17, а испраћен у вечну кућу 22. фебруара

Када се чуло да ће трагично страдали певач народне музике Шабан Шаулић бити сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду створила је бројне полемике међу грађанима уз питање: „Зашто не буде сахрањен у Алеји великана?“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велики број људи није свестан да на Новом гробљу постоје две алеје са бројним међусобним разликама.

У Алеји великана, између осталих, сахрањени су:

Милош Васић, генерал, министар Војске и Морнарице, аутор чина „Војвода“ Петар Кочић, књижевник и народни трибун Милан Кујунџић-Абердар, филозоф и добротвор Јован Цвијић, научник Илија Милосављевић-Коларац, добротвор Велимир Михаило Теодоровић, добротвор, син кнеза Михаила Обреновића Јован Поповић, књижевник Бранислав Којић, архитекта, аутор павиљона „Цвијета Зузорић“ Корнелије Станковић, композитор Милан Прибићевић, политичар Милунка Савић, хероина из Првог светског рата

Основна разлика која раздваја Алеју великана и Алеју заслужних грађана је у томе што је Алеја великана конципирана по принципу породичних гробница, те је сахрањивање могуће у већ постојећа гробна места, дакле, нема могћности проширивања исте, док је Алеја заслужних грађана изграђена као целина за сахрањивање истакнутих личности попут носилаца одликовања Републике Србије, чланова САНУ-а, почасних становника Београда, као и других личности које су дале одређени допринос из своје области, уколико градоначелник Београда одлучи да им се додели место.

У ЈКП „Погребне услуге“ наводе да је прва просторна целина на Новом гробљу намењена сахрањивању личности од националног значаја била Алеја великана која је изграђена 1926. године, а касније је допуњена са три капеле.

– Алеја заслужних грађана, изграђена 1965. године, представља парковски уређену површну окружену ниским бетонским конхама, унутар које су формиране заједничке гробнице и појединачне гробнице, док се у простору испред гробница налазе кружни розаријуми на земљи, као и колмбаријуми у зидовима конхи (за смешатај урни са кремираним посмртним остацима) – кажу у овом предузећу.

Сахрањивање у овој Алеји регулисано је градском Одлуком о уређењу и одржавању гробља и сахрањивању, а неке од њених гробница су самосталне, док су друге ипак намењене за више посмртних остатака.

Једини који су сахрањени сами, тачније они који не деле место ни са ким су осморо људи, а међу њима су Зоран Ђинђић, Слободан Ракитић, Ненад Богдановић, Милорад Павић, Мића Орловић…

Када је Слободан Милошевић преминуо одбијен је предлог да се он сахрани у Алеји заслужних грађана, јер тадашњи градоначелник Београд Ненад Богдановић није дао дозволу и сагласност.

Такође, многе породице су одбиле да њихови најмилији буду сахрањени у Алеји великана. Разлог за то је углавном чињеница да нису желели да њихови најближи почивају са још неколико непознатих покојника у гробу.

Неке гробнице у Алеји начињене су за по двоје, па тако легендарна глумица Ружица Сокић дели гробницу са вајарком Олгом Јеврић, сликарка Оља Ивањицки са тениским тренером Јеленом Генчић, а заједно су сахрањени и глумци Милош Жутић и Љуба Тадић.

Ипак, постоје и оне гробнице које имају много више људи, па глумац Мија Алексић дели гробно место са још четворо мање познатих људи, а глумица Радмила Савићевић сахрањена је са супругом Божом Савићевићем и троје непознатих. Бата Паскаљевић са четворо непознатих. Никола Симић сахрањен је са фотографом Ивом Етеровићем и још двоје људи, док су Оливера Марковић и Петар Краљ заједно са још неколико њих. Певач Цуне Гојковић сахрањен је заједно са Батом Живојиновићем, док су поред њих Милорад Мандић Манда и Драган Николић за сада „самци“.

У Алеји заслужних грађана, између осталих, сахрањени су:

Зоран Ђинђић, Оливер Ивановић, Слободан Јовановић, Данило Киш, Милош Црњански, Иво Андрић, Мира Алечковић, Борислав Пекић, Бранко Ћопић, Брана Црнчевић, Момо Капор, Стево Жигон, Рахела Ферари, Бата Живојиновић, Драган Николић, Ружица Сокић, Зоран Радмиловић, Мија Алексић, Бора Тодоровић, Петар Краљ, Оливера Марковић, Радмила Савићевић, Милић од Мачве, Оља Ивањицки, Паја Јовановић, Петар Лубарда, Артур Такач, Радивоје Кораћ, Рајко Жижић и Небојша Глоговац.

 

Извор: Блиц/ Ало.рс/ Б. П.