Издвајамо Свет

ТРАМП ОДЈАВИО АЛБАНЦЕ!? ТАЧИ У ПАНИЦИ: Добили смо шамарчину од Вашингтона, ОСТАЋЕМО БЕЗ НАЈВАЖНИЈЕГ САВЕЗНИКА!

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Хашим Тачи у страшној паници, јавно признао да је Приштина у великој опасности да остане без најважнијег савезника: Таксама смо Србији нанели малу штету, а ми смо добили жесток шамар од САД, рекао је Тачи

Председник САД Доналд Трамп не рачуна више на Албанце са Косова као на озбиљне и поуздане савезнике, а ако власти у Приштини наставе да игноришу захтеве Вашингтона, потпуно ће их отписати и стаће на страну Срба и Србије!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полако се повлаче

Ово, веровали или не, тврди самозвани председник лажне државе Косово Хашим Тачи! Он је јуче јавно признао да је Приштина у великој опасности да остане без свог најважнијег савезника. Да је званични Вашингтон потпуно изгубио стрпљење због упорног одбијања Приштине да укине таксе од 100 одсто на увоз српске робе, показује и оштро писмо које су амерички званичници послали привременим институцијама на Косову (видите оквир), али и помирљива изјава ‘косовског премијера’ Рамуша Харадинаја, који одједном саопштава да је спреман да привремено укине таксе.

Колико је Приштина у паници, сведочи сам Тачи, који каже да никада није помислио да би могли да дођу у позицију да се односи косовских Шиптара са САД доводе у питање.

– Не верујем да постоји иједан лидер на Косову који се осећа добро зато што је Србији нанета штета од неколико милиона евра, а да је због тога Приштина од САД добила шамар. Приштина не треба да буде страна која блокира дијалог. Верујем да ћемо у данима и недељама које долазе наћи креативно решење. Никаква штета нанета Србији не оправдава штету начињену односима Приштине са Америком… – рекао је Тачи.

Истовремено, Харадинај је нагласио да је спреман да на дневни ред седнице владе стави питање суспензије такси.

– Уколико неко од чланова кабинета иницира суспензију такси на робу из Србије, премијер ће омогућити да одлука буде размотрена на седници владе – изјавио је Харадинајев саветник Доњета Гаши.

Сумануто понашање

Да ће приштинске таксе ускоро бити укинуте, верује и Дарадан Ислам, политички аналитичар из Приштине, који каже како очекује да ће Харадинај врло брзо изговорити ‘чаробне речи’.

– Одлука о укидању такси нормализовала би односе Приштине са САД, помогла би развоју економије на Косову и расту инвестиција, што би била озбиљна помоћ, пре свега, економском расту и трансформацији Косовских безбедносних снага у војску – рекао је Ислам.

Коментаришући ове наводе, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић наглашава да је Приштина низом једностраних аката угрозила стабилност на терену и елементарна људска права српског становништва у покрајини.

– Београд је доследно опредељен за дијалог. Међутим, разговори са Приштином се не могу наставити док год је на снази противправна и антицивилизацијска трговинска блокада за робу из централне Србије – подвлачи Ђурић.

Горан Весић, члан Председништва СНС и заменик градоначелника Београда, оцењује да писмо званичника САД приштинским лидерима представља још једну велику победу Вучићеве политике.

– Писмо и отказивање посете војног званичника Приштини директна су последица суманутог понашања Харадинаја. Истовремено, реакција америчке администрације јесте и највеће признање доследној политици коју води председник Републике Србије. Да ли је ико могао да замисли да САД стану на страну Србије, а против косовских Албанаца? – пита Весић.

Шта су највиши званичници САД написали Приштини

* Као што је председник Трамп написао у писму децембра 2018, ово је тренутак да се искористи могућност напредовања Косова, кроз нормализацију односа са Србијом. Отад смо изражавали забринутост да би одређене акције, укључујући и таксе на производе из Србије и БиХ, могле угрозити тај циљ.

* Након што на наше захтеве за суспендовање такси није обраћена пажња, одлучили смо да предузмемо кораке како бисмо показали забринутост, укључујући и ону везану за наше партнерство у области безбедности. За почетак, одлучили смо да одложимо пут на Косово генерала Ора из Националне гарде Ајове. Пажљиво ћемо посматрати друге аспекте наше сарадње и видети да ли они треба да буду сужени.

* Косово нема бољег пријатеља од САД. Хиљаде америчких дипломата и војника је било укључено у настојање да се изгради будућност за Косово. Невероватно је да након свега што смо учинили Косово толико мало вреднује наше пријатељство и да игнорише наш савет.

* САД су спремне да подрже Косово да постигне споразум о нормализацији са Србијом. Последњих 20 година то је био немогућ циљ. Наша намера је да видимо да се Србија, као и Косово, понашају одговорно да би процес дијалога вратили на колосек. Први корак на том путу мора бити укидање такси. Док то не учините, не можемо вратити наше односе на наш ранији робустни ниво.

Напомена:
Писмо су потписали заменик помоћника државног секретара Метју Палмер, заменик помоћника секретара за одбрану Лора Купер и главни директор за европске полове у Савету за националну безбедност Џон Ерат. Писмо је послато Хашиму Тачију, Рамушу и Кадрију Весељију

ИВИЦА ДАЧИЋ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ:

Ниво односа САД и Косова је за октаву нижи. САД нису промениле став о независности Косова, али су под утицајем Београда схватиле да нема решења без компромиса. Сад се Приштина перцепира као препрека за решење.

ЈЕНС СТОЛТЕНБЕРГ ГЕНСЕК НАТО

Постоји Бриселски споразум из 2013. године који јасно предвиђа да Косовске безбедносне снаге не могу на север без дозволе команданта КФОР. Ово сам јасно ставио до знања Харадинају и очекујем да се то поштује.

 

 

Извор: М.Добромировић/Информер