Издвајамо Србија

ТРАМП ПРЕБАЦУЈЕ ВОЈСКУ У ПОРТОРИКО И СПРЕМА ИНВАЗИЈУ НА ВЕНЕЦУЕЛУ! Москва упозорава да се спрема катастрофа!

Сједињене Америчке Државе пребацују војску у Порторико и Колумбију и припремају инвазију на Венецуелу, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев

– Показујући сарказам и ароганцију према венецуеланском народу, Сједињене Америчке Државе припремају војну инвазију на независну државу. Пребацивање америчких снага за специјалне операције у Порторико, искрцавање америчких снага у Колумбији и друге чињенице јасно указују на то да Пентагон појачава трупе у региону како их би ангажовао у збацивању легално изабраног актуелног председника (Николаса) Мадура – рекао је Патрушев у интервјуу за лист „Аргументи и факти“.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да је тешка хуманитарна ситуација у Венецуели, на коју се позивају Сједињене Америчке Државе, управо изазвана америчким санкцијама и ембаргом.

– И у тим условима се намеће хуманитарна помоћ. При томе се претпоставља да ће она бити одбијена – додао је Патрушев.

Сједињене Америчке Државе су Русији предложиле одржавање одвојених консултација о Венецуели, али их саме под измишљеним изговором избегавају, додао је Патрушев.

– Можемо додати и да су Американци понудили да одржимо одвојене консултације о проблему Венецуеле. Ми смо се сложили. Међутим, након тога су под измишљеним изговором избегавају да се они одрже, сваки пут одгађајући договорене датуме – објаснио је Патрушев.

Говорећи о сарадњи Москве и Вашингтона у области сајбер-безбедности, Патрушев је навео да је Русија спремна да сарађује са Сједињеним Америчким Државама по питању сајбер-безбедности, уколико од њих добије контра-понуду и уколико види стварну забринутост за решавање постојећих проблема.

Он је подсетио да је Русија у више наврата изражавала спремност да сарађује са Сједињеним Америчким Државама и другим западним земљама у области информационе безбедности. Међутим, данас је сарадња обустављена.

– Сједињене Америчке Државе, које су почетком 2018. предложиле да се разговара о нагомиланим проблемима у овој области саме су прекинуле одржавање руско-америчких међуминистарских консултација и нису послале своју делегацију у Женеву – додао је секретар Савета безбедности.

Крајем јануара венецуеланска опозиција покушала је да изврши државни удар, а председник Парламента Хуан Гваидо прогласио се за привременог председника. Тај корак подржале су Сједињене Америчке Државе и више од 20 других земаља.

Мадуро је Гваида назвао „марионетом Сједињених Америчких Држава“. Лидера Венецуеле Николаса Мадура као легитимног председника подржавају Русија, Кина, Мексико, Турска, Индонезија и низ других земаља.

 

Извор: rs.sputniknews.com