Издвајамо Србија

ВЕЧЕРАС СТИЖЕ СНЕГ, А ОД СУТРА ОПЕТ СМРЗАВАЊЕ! Спремите се за ОЛУЈНЕ УДАРЕ ВЕТРА и МРАЗЕВЕ!

Промена временских услова и нагли пад температуре од чак 10 степени током данашњег дана, погодили су већи део земље, а према речима метеоролога „Wеатхер2Умбрелла“ Ђорђа Ђурића, ово је само најава за хладне и снежне дане који нам предстоје

– Наоблачење са кишом се током дана премешта са северозапада ка југоистоку и до краја дана киша ће стићи и до крајњег југа и југоистока земље. Ово наоблачење доноси захлађење, пад температуре, а на планинама и снег – рекао је Ђурић, додајући да ће у већем делу земље дувати јак северозападни ветар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нагли пад темепратуре

Колико је премештање хладног фронта, које је донело захлађење снажно, Ђурић је приказао примером Лознице, где је јутарња температура износила 14 степени, а за само неколико сати пала је на свега 2 степена. Слично је било и у Београду, где је температура са 12 степени пала на 5 степена, током једног сата.

Вечерас понегде и снег

– Током вечерњих часова, понегде у нижим деловима земље створиће се услови за суснежицу и снег, док ће у Војводини падавине престати – каже метеоролог Ђорђе Ђурић, истичући да се снег неће задржавати, с обзиром да температура остаје у плусу.

Шта је узрок захлађења

Захлађење које је стигло у понедељак, према речима метеоролога Ђорђа Ђурића, јесте последица премештања хладног фронта са северозапада даље на југоисток земље. Пре његовог продора, дошло је до отопљења, дувао је јужни ветар. Услед продора хладног ваздуха, ветар се окренуо на северозападни.

– Захлађење које ће уследити од уторка, последица је чињенице да се Србија налази између снажног антициклона, чији ће се центар налазити између Централне Европе и Алпа и циклона, који се налази изнад Егејског мора. Због њиховог судара, долази до продора хладне ваздушне масе, али и јаког северозападног ветра – закључује Ђурић.

Уторак са олујним ударима ветра

Другог дана текуће недеље, време ће бити облачно и осетно хладније са кишом, суснежицом и снегом, док ће се једино на крајњем северозападу одржати суво време, а у Бачкој и сунчано, најављује Ђурић.

– У остатку земље падавине неће бити интензивне, а током дана ће њихов интензитет опадати – наводи он.

Додаје да ће у целој земљи дувати јак северозападни ветар, а у Војводини, на истоку земље, као и у планинским пределима могући су олујни удари.

Максимална дневна температура кретаће се од 2 степена на југу, до 6 степени на северу земље.

 

Извор: Блиц.рс/Информер