Издвајамо Свет

ВЕНЕЦУЕЛА ДОЖИВЉАВА СУДБИНУ СРБИЈЕ: Опозициони вођа моли стране силе да му бомбардују земљу

Најмање четворо људи погинуло је у сукобима на граници Венецуеле и Колумбије, а 285 је повређено, јављају светски медији.

Сукоби су избили након што су камиони с хуманитарном помоћи и десетинама волонтера покушали да уђу у Венецуелу из Бразила и Колумбије с којима је председник Николас Мадуро прекинуо односе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу убијенима је и 14-годишњи дечак. Запаљено је више камиона с хуманитарном помоћи.

Венецуелански опозициони вођа Хуан Гваидо објавио је на Твитеру да предлаже међународној заједници да држи све опције отворене како би се отерао са власти председник Николас Мадуро.

“Данашњи (суботњи) догађаји терају ме на одлуку: Да формално предложим међународној заједници да морамо да држимо све опције отворене како би се осигурала слобода наше земље, која се бори и која ће наставити да се бори”, твитовао је Гваидо, преноси Ројтерс.

АП наводи да је Гваидов позив уследио након турбулентног дана током којег је кампања слања хуманитарне помоћи, коју су иницирале САД, наишла на снажан отпор венецуеланскох безбедносних снага које су испаљивале сузавац на демонстранте, а у сукобима је страдало двоје и повређено око 300 људи.

Наводи се да су сукоби трајали током целог дана на два моста који повезују Венецуелу са Колумбијом, а Гваидо је у више наврата позивао војску да му се придружи у борби против Мадуровог “диктаторства”.

Према тврдњи колумбијских власти, више од 60 венецуеланских војника одазвало се том позиву и дезертирало са положаја, али се већином ради о ниже рангираним припадницима војске, док су команданти и даље лојални Мадурове социјалистичке власти.

Иначе, снимци забележени на граници Венецуеле и Колумбије обишли сус вет.

На снимку који је објавио АФП види се како два оклопна возила улећу у групу људи окупљених на граници. Види се и да је у том инциденту повређено неколико људи.

 

Извор: Тањуг/Б92/Index.hr