Издвајамо Србија

ВЕСТ БОМБА! ТАЧИ, ЉИМАЈ И АХМЕТИ САГЛАСНИ ДА СУСПЕНДУЈУ ТАКСЕ СРБИЈИ: Одлука пала након разговора са Трамповим изасланицима

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи и копредседавајући тима за наставак дијалога са Београдом, Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети потврдили су данас спремност за поштовање захтева САД за суспензију наметнутих за сто одсто увећаних такси на производе из Србије и БиХ.

Тачи, Љимај и Ахмети су то потврдили у разговору са америчким званичницима Националног савета за безбедност, Џоном Ератом и Вилијамом Берклијем, саопштено је из Тачијевог кабинета, пренео је приштински Зери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они су, наводи се, изразили спремност да поступе по захтеву САД за суспензију такси и наставак дијалога са Београдом.

Напомиње се да су изразили истовремено забринутост због, како се тврди, „агресивних акција Београда“.

На састанку је, стоји у саопштењу, било речи о наставку дијалога са Београдом и постизању свеобухватног споразума, а заједнички закључак је да би „споразум требало да буде коначан уз међусобно признање“.

Додаје се да је Тачи поновио да Приштина ни по коју цену и ни под којим околностима неће допустити да односи и посебно пријатељство са САД буде нарушено.

Ахмети демантовао Тачија

Шпенд Ахмети, лидер опозиционе СДП и један од двојице копредседавајућих приштинског тима за наставак дијалога са Београдом, демантовао је данас да се на састанку са америчким званичницима, изјаснио за суспензију такси наметнутих на производе из Србије и БиХ. Ахмети је на свом фесјбук профилу наисао да се тим за дијалог није изјаснио о суспензији такси.

„Постоје ставови различитих субјеката и они су већ познати јавности. Штавише, нисам навео суспензију ни на овим нити на другим састанцима. Разговарали смо о разумности пореза и зашто је то потребно“, написао је Ахмети.

Навео је да позиција САД јасна.

„Разлог за порез је такође јасан. Сада је на Косову да одлучи шта је стратешки интерес. Свака акција која се види као лична победа и изборна победа ће подрити Косово и његову преговарачку позицију“, написао је Ахмети.

 

Извор: Курир.рс/Тањуг