Издвајамо Свет

ВЕСТ ДАНА! ЕУ СЕ РАСПАДА?! Француска повлачи амбасадора из Рима!

Након што се Луиђи ди Мајо, заменик премијера Италије, састао са представницима покрета “Жути прслуци”, Француска је одлучила да повуче свог амбасадора из Рима

Французи су позвали свог амбасадора на консултације.

Француска је раније упозорила италијанског заменика премијера Луиђија ди Маја да се не меша у политику те земље, пошто се састао са представницима француских Жутих прслука.

“Ова нова провокација је неприхватљива међу суседним земљама и партнерима у срцу Европске уније”, рекао је француски министар иностраних послова.

Ди Мајо, лидер популистичког покрета Пет звезда, састао се са двоје лидера антивладиног протеста у уторак.

Објавио је и фотографије са лидерима Жутих прслука Кристофом Шелонсоном и Ингрид Лувевасер, који воде листу Жутих прслука за предстојеће изборе за Европски парламент који се одржавају у мају.

Састанак је одржан у Паризу.

Односи између Француске и Италије су напети од када су покрет Пет звезда и десничарске странке дошли на власт у Италији у јуну 2018. године.

Подсећамо, Ди Мајо је почетком јануара, на блогу покрета Пет звездица написао “Жути прслуци, не посустајте”.

“Покрет Пет звездица је спреман да вам пружи потребну подршку. Као и ви, и ми снажно осуђујемо оне који су изазвали насиље на протестима, али добро знамо да је ваш покрет мирољубив… ” навео је тада Ди Мајо.

Подршку Жутим прслуцима тада је пружио и италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини.

 

Извор: Информер

Loading...
loading...
Loading...