Издвајамо Србија

ВЕСТ ДАНА! ЕВРОАЗИЈСКА УНИЈА УКИНУЛА СВЕ ЦАРИНЕ СРБИЈИ! Бесцарински извоз МЕСА, МЛЕКА, ВОЋА, СИРА, АЛКОХОЛА, ЦИГАРЕТА!

Руски министар за економски развој Максим Орешкин најавио потписивање споразума са Србијом који ће нам омогућити бесцарински извоз меса, млека, воћа, сира, цигарета, алкохола на тржиште од чак 180 милиона купаца

Србији се ускоро отвара огромно тржиште Евроазијске уније (ЕАЕУ) од чак 180 милиона купаца за бесцарински извоз меса, млека и воћа, али и цигарета, сира и алкохолних пића! Потврду да су преговори о успостављању зоне слободне трговине између ЕАЕУ и Србије при крају дао је јуче руски министар за економски развој Максим Орешкин. Он је изјавио да ће Евроазијски међувладин савет ускоро озваничити и формално потписивање споразума.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Завршни преговори
Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин најавио је јуче седницу Медувладиног савета на којој ће се озваничити одлука.

– Министар економског развоја Русије Максим Орешкин је саопштио да ће Евроазијски међувладин савет донети одлуку о успостављању зоне слободне трговине између ЕАЕУ и Србије. Наредна седница Међувладиног савета очекује се крајем априла – написао је Чепурин на Твитеру, док наша сазнања говоре да би уговор могао да буде потписан већ у марту.

Чланице Евроазијске уније
* Белорусија
* Казахстан
* Русија
* Јерменија
* Киргистан

Њиме би била обезбеђена слободна трговина за већину српских производа у Јерменији и Киргистану, по истом принципу по којем то већ имамо са Русијом, Казахстаном и Белорусијом.
Министар трговине и туризма Расим Љајић каже за Информер да се споразум примакао крају, те да су ставови скоро усаглашени.

– У марту ћемо имати завршну рунду преговора, када бисмо текст споразума могли и да потпишемо. Изашли су нам у сусрет да бесцарински извозимо одређене квоте цигара, сира, вињака… Свеукупно, када се успостави зона слободне трговине, то ће нама значити бесцарински извоз за око 99 одсто робе, а отвара нам се тржиште од 180 милиона људи – наводи Љајић.

Како додаје, бесцарински извоз неће важити за аутомобиле, живинско месо, као и за шећер.

– Скоро све остало подлеже бесцаринском извозу и то је велика шанса за наше извознике, поготово пољопривредно-прехрамбених производа. Много значи када је царина на извоз нула – истиче Љајић.
Стручњаци подвлаче да је значајно што ћемо, поред Европске уније, сада моћи много више да извозимо и на исток.

Врхунске повластице
Економиста Љубомир Маџар сматра да је ово јако добра вест за нас.

Шта једино неће моћи да се извози без царине
– аутомобили
– ауто-делови
– живинско месо
– шећер

– Са Русијом већ неко време имамо посебан трговински режим, али сада ће се ове повластице проширити на још неке земље ове уније. Све што отвара додатни простор за трговину и сарадњу са другим земљама за нас је одлична вест и то треба искористити. Мислим да ћемо тамо највише извозити прехрамбене производе, првенствено воће – објашњава Маџар.

И економиста Млађен Ковачевић наводи да треба да искористимо то што нам се отвара огромно тржиште од 180 милиона људи.

– Наши произвођачи моћи ће да извозе под повољнијим условима, што ће их сигурно стимулисати. Најважније је да ћемо имати где да продамо робу. Очекујем да ћемо највише извозити воће и поврће, али и млечне производе и месо, под условом да можемо да подмиримо ово огромно тржиште – закључује Ковачевић.

 

Извор: Б.Стаменковић/Информер