Издвајамо Србија

ВОЈСКА СРБИЈЕ ЈЕ СПРЕМНА: Упадамо на Косово, ако се Албанци одлуче на ОВАЈ КОРАК!

Фото: Јутјуб

Било какав корак Косова према уједињењу са Албанијом, што је за њих једини начин да реше свој статус, приморао би Србију да анектира северни део Косова. То би отворило питање граница Србије, радикализовало политику унутар земље и одразило би се на Републику Српску.

Ову тезу изнео је у предавању у Бањалуци Тимоти Лес, истраживач Геополитичког форума Унверзитета Кембриџ. Само мало пре овог предавања, председавајући председништва БиХ Милорад Додик је у Београду поновио да је немогуће да се избегне утицај решења косовског питања на ситуацију у БиХ.

Управо Косово и Метохију Лес види као најнестабилнији део Балкана, јер се Приштина, у покушају да промени свој статус, налази на пола пута транзиције ка државности. Покушајима да се извуче из правне неизвесности у којој се налази, Приштина ће, према Лесовом уверењу, покренути ланац догађаја који би могао да доведе до прекомпоновања на Балкану:

– Ако Бошњаци смање притисак на Србе и дају Хрватима већу аутономију, БиХ би потенцијално могла да преживи као радикална и веома децентрализована земља. У супротном, ако притисак оде предалеко, вероватно ће доћи тренутак када ће се српско руководство суочити с питањем о формалној независности.

Он истиче да Бошњаци треба да схвате да не могу наставити да форсирају БиХ унедоглед, када је јасно да је баланс снага, када се Запад повуче из целокупне слике, на страни Срба и Хрвата.

– Грађани Републике Српске више пута су нагласили да желе да владају сами собом, да имају аутономију, своје надлежности. У таквим околностима, мало је вероватно да ће БиХ преживети као јединствена држава у садашњим границама.

Политички аналитичар Срђан Перишић каже да је у причи о статусу Косова и последицама на РС и БиХ кључно да српски политичари не дозволе да се та питања решавају само са западним силама, већ морају активно да укључе Русију.

БАЊАЛУКА ДА СЛЕДИ БЕОГРАД

Жељко Будимир, стручњак за међународне односе, истиче да српски политичари морају да пазе приликом изјава о замени територија Косова и Српске и да то не сме да буде њихова теза.

– На Западу постоји став да ово неће допустити. РС мора да остане доследна у праћењу политике Србије, а посебно око војне неутралности.

 

Извор: Еспресо/Новости