Издвајамо Србија

ВУЧИЋ РАСТУРИО ТАЧИЈА У МИНХЕНУ: Дао му Бриселски споразум да покаже где пише да Косово… (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић и и такозвани председник лажне државе Косово Хашим Тачи имали су директан окршај, очи у очи, на панелу у Минхену

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић се захвалио домаћинима на позиву да учествује на панелу.

– Хвала што сте нас позвали. Ценим начин на који одржаавате ову конференцију господине Ишингер. Мислим да је питање односа Београда и Приштине много компликованије и теже, него проблем Македоније и Грчке – каже председник.

Вучић је истакао да је јако важно то што нема рата.

– Мислим да је стабилност и мир нешто што смо постигли, то није нешто што треба олако узети, плашим се могућности да неко одмрзне тај замнрзнути сукоб. Србија даје све од себе да постигне компромисно решење. Имам овде документе које смо потписали, Србија је испунила све из Бриселског споразума и није повукла ниједан потез који би ,могао да проузрукује нестабилност – истиче Вучић.

Он додаје да је Србија испунила све из Бриселског споразума, а да Приштина, 2026 дана од потписивања споразума није испунила једну њихову обавезу, а то је формирање ЗСО.

– Сада су 102 дана од наметања тарифа против Србије. Упрокос менђународном притиску, они нису решили то питање. Врло су тврдоглави и кажу да ће то урадити када Србија призна независност Коосва. Србија није наметала узвратне мере, нисмо урадили ништа против, а сада се суочавамо са новом платформом, платформом против дијлога – нагласио је Вучић у Минхену.

Како каже, након тога свега ја кажем да Приштина прича, али не ради то што прича.

– Зашто смо ми онда део дијалога? Они само чекају наш потпис… Подсећам, Србија је поступала одговорно и мом народу на КиМ сам рекао да је мир најважнији – наводи Вучић.

Хашим Тачи се захвалио Ишингеру и рекао да је импресиониран споразумом који су постигли Ципрас и Заев и да је то корак ка стабилности на западном Балкану.

– Сада је на нас ред да постигнемо договор. Ми имамо стар проблем, 100 година непријатељства. Имамо свеже сећање на рат 1999. године на Косову – подсетио је Тачи.

Он каже да спровођење споразума може да се деси ако је у складу са уставом те државе.

– Ја бих се осврнуо да смо ми у статусу замрзнутог конфликта, ми треба да запечатимо мир између Косова и Србије – каже Тачи.

Вучић је одговорио Тачију рекавши да је на почетку његовог увода да су многе ствари испуњење, а да није једна, формирање ЗСО, и додао да је то било једина тачка коју су требали да испуне.

– Он каже да скоро све из Бриселског споразума није у складу са Уставом Србије. Нама није стало до њиховог устава, јер их не признајемо као државу. Господин Тачи је рекао да постоји обавеза Србије да се не блокира улазак Косова у међународне институције, тога нема у Бриселском споразуму – каже Вучић.

– Моје питање за Тачија јесте ако је све готово шта ћемо вам онда ми? Како то да нисте чланица Интерпола, како то да нисте чланица УН. Приштина увек криви другу страну, никада они нису криви. Ми радимо све да самњимо очекивања јавности, док они све раде како би појачали очекивања.

Они заједно са Јоханесом Ханом учествују на панелу „Безбедност у југоисточној Европи“, у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

Волфганг Ишингер, кључни човек конференције, довео је политички најзначајније људе, чак и оне који нису били ове године у Давосу. Многи ће и из региона ићи, и из свих делова света. Сви су у Минхен – рекао је Вучић пред одлазак на конференцију.

 

Извор: Информер