Издвајамо Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО: Србијо, ситуација је тешка, ово нас очекује у наредна два дана

Састанак је за мене био изненађујуће тежак, јер постоје ствари које су се десиле у последња 24 сата, каже председник Србије Александар Вучић након састанка са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и најзначајнијих институција Републике Србије.

– Срби на КиМ се данас налазе у изузетно тешкој ситуацији, као и пре неколико година. Говорим о бројним претњама за наш народ, о опстанку и останку не само антицивилизацијских такси које су уведене. Данас су наши представници из Штрпца говорили о великим проблемима са снабдевањем – казао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да су синоћ албански полицајцуи ушли у Зубин Поток, где су отели камион једном српском превознику јер су тобоже прешли неку зелену линију.

– У наредна два дана очекује се прихватање новог статута Трепче, они желе блокаду рачуна, уништење Трепче у северној Митровици до Бијелог брда, и то би значило да 2.400 људи остане без посла – истиче Вучић.

Такође, како каже, уједињење северне и јужне Митровице је директна претња, а многи кажу да, ако се то деси, може само да се догоди уз насиље.

– У складу са тим, представници Срба са КиМ тражили су повлачење из свих косовских институција, од локалних самоуправа, преко полиције, тужилаштва… Ја сам их замолио да им данас не одговорим, и у наредних месец и по дана разговараћу са свима о томе, и са европским и светским лидерима. Замолио сам их да сачекају на договор, јер ако се овако офанзивно деловање настави, ми смо у безизлазној ситуацији – истакао је Вучић.

Вучић је рекао да су приштинске власти покушавале да свађају Србе са севера и југа на раличите начине.

– Да једнима буде једно, а другима друго, да покушавају да поделе Српску листу. А онда су измисли свог министра за странку где је њен муж, није гласало ни пет одсто Срба, не би ли избацили оне за које је гласало 90 одсто Срба на КиМ – навео је Вучић.

Он је истакао да ће Србија наставити да се залаже за политику мира и стабилности, а њему, истиче, остаје да са владом размотри шта и како да чинимо у будућност, јер смо остављени потпуно сами.

– Остављени смо на цедилу – констатовао је српски председник, истакавши да ће најкасније у наредних 45 дана „држава одговорити на захтев представника Срба са КиМ који траже повалчење из косовских институција“.

Додао је да је за њега било изненађење решеност Срба да напусте косовске институције, „јер многи од њих живе од плата које тамо примају“. Људи су, каже, „огорчени и због начина на који се траже подобни Срби да пуцају на Србе“.

– Лаже Хардинај да их је 40 у косовској војсци, и питам га да ми покаже тих 40 Срба. Не да нема 40, нема ни дупло мање да покаже. Да вам не кажем шта су све радили, уцењујући људе да их убеде да уђу у војску Косова и да пуцају на Србе – рекао је он, додавши да још једном позива Србе да не иду у војску Косова, „једино чему она служи је да се искористи за напад на Србе“.

Ђурић о Радојичићу

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је, одговарајући на питање новинара о Милану Радојичићу, који је присуствоао састанку Срба са КиМ, а у Приштини је на потерници због случаја убиства Оливера Ивановића – да је у Радојичићевом случају реч о политичком прогону.

– Ја тим приштинским институцијама апсолутно ништа не верујем. До сада није био нити један кредибилан доказ или поступак – рекао је Ђурић.

Упитан још једном зашто наше тужилаштво није тражило те доказе од приштинских институција на којима они темеље своју оптужницу, Ђурић је рекао да су се наши правосудни органи тим случајем, озбиљније и темељније бавили од Приштине.

– Озбиљније су се бавили целим случајем, а приштински органи као да су селедили изјаве албанских политичара које је ухватила нелагода када су из Београда почели да стижу трагови који да воде ка југу Косова, а можда и албанским политичким круговима. Па само зато видели нервозну акцију. Доказа никаквих нема, то не може да буде ништа осим политичког прогона. Има везе са тиме да неко жели да правосудне инситуције корисит за стварање раздора међу Србима. Неко је од почетка желео да Србију оптужи да би са себе сикинуо кривицу. Нека пруже доказе, пошаљу преко Еулекса – рекао је он.

Упитан акве доказе има Београд да Радојичић није умешан случај, Ђурић је рекао:

– Ја не верујем у принцип, нити било где у праосудју не постоји принцип доказивања невисности, увек кривице, а у конкретном слуцају реч је о политичком прогону, доказа нема, нису предати органима, нити објављени јавно.

Састанку, који је почео у 11 сати, присуствује више од 130 представника Срба са КиМ, на челу са председником Српске листе Гораном Ракићем, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Вучић је са представницима Срба разговарао у у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Иначе, председник Србије је у недељу најавио да ће са Владом Србије у наредним данима размотрити низ порука које је Београд добио из европских и светских земаља.

„Разговараћемо о платформи Србије за будућност. Јер, ако се догоди да Србија испуни све обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ниједну, а онда они буду ти који уводе таксе од 100 одсто, па бирају ‘приватне’ Србе уместо оних који су добили готово 100-одстотну подршку српског народа, онда се поставља питање да ли је одговорна политика Србије једини могући одговор“, рекао је Вучић.

 

Извор: Тањуг/Л.Г.