Издвајамо Србија

ВУЧИЋ У НЕВЕРИЦИ, ПРИЈАТЕЉИ МУ ЗАБИЛИ НОЖ У ЛЕЂА: Немачка подржала независно Косово!

Председник Србије Александар Вучић није очекивао да ће званични Берлин „јасно и гласно“ рећи да подржава Косово, кажу за Данас незванично поједини представници дипломатских кругова.

Они су коментарисали Вучићеву јучерашњу изјаву да је „изненађен и веома разочаран“ у шефа немачке дипломатије Хеика Маса да Немачка „наставља да пружа подршку Косову и импресивним косовским реформама“. С друге стране, Амбасада Немачке у Београду није јуче желела да за наш лист да било какав коментар у вези са Вучићевом реакцијом на став немачког министра спољних послова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У време закључења овог издања Данаса био је у току састанак немачког амбасадора у Србији Томаса Шиба и српске премијерке Ане Брнабић. Према наших сазнањима, радило се о редовном сусрету, и очекивало се да ће Шиб „нагласити да Немачка, наравно, не подржава таксе од сто одсто које је Приштина наметнула на робу из Србије и БиХ и да сматра да те таксе треба повући“.

Председник Србије је, подсетимо, у понедељак након сусрета са француском министарком за европске послове Натали Лоазо у Београду поручио да изјаву шефа немачке дипломатије „разуме као подршку чеду које су изродили са Американцима… не говоре о неопходности укидања косовских такси, немачки интересу су важнији од интереса либералног тржишта и слободног кретања робе и капитала“.

У Вучићевом кабинету јуче нисмо успели да добијемо одговор на питање да ли је председник Србије када је рекао да је „разочаран и изненађен“ мислио само на шефа немачке дипломатије или на званични Берлин у целости, као ни да ли ће се Вучић састати са Шибом или разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел поводом изјаве Хеика Маса.

Дипломате за Данас незванично кажу да немачки министар спољних послова „засигурно није солирао“, односно да је његова изјава о подршци Косову и реформама које спроводе косовске власти „усаглашена са канцеларком Меркел и осталим члановима немачке владе“.

„Није случајно што је Мас баш сада послао такву поруку јавности, којом Немачка цементира свој став о Косову, да нема промене граница Косова. Тајминг изјаве је, такође, индикативан, будући да се ближе избори за Европски парламент и Немачка страхује да би у једном политичком вакууму до конституисања нових институција ЕУ Србија могла да се са Сједињеним Америчким Државама договори о решењу за Косово. Теоретски је могуће, али није вероватно да ће се такав споразум постићи док не буду завршени избори за ЕП. Не изненађује што Берлин истрајава у мишљењу да се не смеју прекрајати границе на Балкану, будући да је Немачка веома озбиљна држава, а озбиљне земље не мењају лако свој спољнополитички курс“, указују извори Данаса из дипломатских кругова са Запада.

Према тврдњама дипломата, председник Србије се „дубоко везао“ за „тим“ немачке канцеларке, што показују и честе јавне похвале које је у протеклом периоду изрекао на рачун Ангеле Меркел, па је због тога „видно разочаран што није добио подршку Берлина за план о подели Косова“.

 

Извор: данас.рс