Издвајамо Србија

АКО РАДИТЕ ОВО ТОКОМ ВОЖЊЕ, ЦРНО ВАМ СЕ ПИШЕ: Казна 150.000 РСД, одузимање дозволе, ЗАТВОР 60 ДАНА!

Несавесни возачи који једу, пију или претурају по торби док возе аутомобил као и припаднице лепшег пола које користе прилику да поправе шминку могу да плате казну до 150.000 динара и да заврше иза решетака од 45 до 60 дана.

Казна зависи од околности случаја, а ако дође до несреће, можете да изгубите много више

Према Закону о безбедности саобраћаја сваки учесник у њему је дужан да се понаша тако да никог не омета, угрожава или повреди, као и да предузме све мере ради избегавања или отклањања опасних ситуација које изазове неко други.

– Ово начело Закона у најширем смислу може да обухвати шминкање, јело или било коју другу радњу коју возач обавља јер му одвраћа пажњу са вожње.

Према чак два члана Закона возач не сме да предузима радње које ометају његову пажњу при управљању возилом – каже председник Прекршајног суда у Београду, Милан Мариновић.

Казне за шминкање, конзумирање хране и друге радње за воланом

Уколико се прекрше та два члана Закона, казна зависи од околности случаја. Најмања казна, коју неко у овим ситуацијама може да плати, јесте 3.000 динара. То је у случају да се ништа није десило. Тад се пише прекршајни налог. Међутим, уколико је узрокована несрећа, казна је од пет до 15 хиљада динара и особа иде на суд – објаснио је Мариновић.

Како каже саговорник, теоретски ове радње за воланом могу да се третирају и као насилничка вожња. Тад казна може да буде и 50 пута већа.

– Насилничка вожња је свако поступање возача које је у грубој супротности са правилима саобраћаја и приликом које возач не показује обзир према безбедности осталих учесника у саобраћају, тако да теоретски и шминкање може да потпадне под такву вожњу.

Такође, ако се жена шминка на ауто-путу, то може да буде, не кажем да би свакако могло да буде, насилничка вожња – прича председник Прекршајног суда у Београду.

У случају ако шминкање, конзумирање хране за воланом и друге радње које одвлаче пажњу, потпадну под насилничку вожњу, казна је од 120.000 до 140.000 динара. Особа остаје без дозволе девет месеци, добија 15 поена и затворску казну од 30 до 60 дана која може да се замени радом у јавном интересу од 240 до 360 сати.

– Ова казна је у случају да се не догоди несрећа. Међутим, уколико до ње дође, онда је казна од 130 до 150 хиљада, десет месеци забране управљања возилом, 17 казнених поена, затворска казна од 45 до 60 дана затвора!

И професор Саобраћајног факултета, Милан Вујанић истиче да је шминкање, јело за воланом, претурање по торби – кажњиво. Возачу ништа не сме да одвлачи пажњу током вожње. Кажњива је свака радња која одвлачи пажњу возача од вожње. Ја молим даме да се не шминкају док је ауто у покрету – испричао је саговорник.

Многи возачи сматрају, да за време док обављају своје потребе за воланом, не може да се промени стање на путу. Међутим, то се деси у тренутку.

У тренутку у ком, у најмању руку, неко може да буде повређен.

 

Извор: Курир.рс/Телеграф

loading...
Loading...