Издвајамо Србија

АЛБАНЦИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА УПАД НА СЕВЕР КОСОВА: Специјалци чекају зелено светло а ово је директива!

БЕОГРАД – Косовске власти планирају да упадом специјалних јединица косовске полиције преузму постројења „Трепче“ на северу КиМ и тако се практично инфилтрирају у већински српски део.

Блиц пише, позивајући се на дипломатске кругове, у Приштини наводи да Кфор располаже сазнањима о припремама и да не искључује могућност да се косовске институције упусте у овакву акцију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саговорник листа наводи да је спровођење акције, као и да ли ће до ње уопште доћи, повезано и директно зависи од унутарполитичких дешавања у Приштини, али и одлука и ширих политичких дешавања око Косова.

„Међутим, основ и намера за операцију постоје“, каже извор листа.

Раније усвојен закон о „Трепчи“ и изгласани Статут у парламенту, косовским институцијама је аргумент да „Трепчу“ сматрају својом и компанијом заснованом на косовским законима, „која им као таква и припада“.

За овакво сагледавање ствари, али и могућу акцију вођама косовских Албанаца је упориште прошлонедељна одлука (8. Март) о упису Трепче у Косовску агенцији за регистрацију имовине као акцинарског друштва.

Трепча је овом регистрацијом уписана као 100 одсто у власништву Косова. Привремене приштинске институције власник су 80 одсто капитала, док је радницима припало преосталих 20 одсто.

 

Извор: Курир.рс/Тањуг/Блиц