Издвајамо Свет

БОРБЕНИ НАТО БРОДОВИ УШЛИ У ЦРНО МОРЕ: Ситуација критична, СВЕТ ЧЕКА ПУТИНОВУ РЕАКЦИЈУ! (ВИДЕО)

Борбени бродови НАТО прошли су кроз заливе Босфор и Дарданели и ушли у Црно море, а њихове фотографије су објављене на Твитеру.

Бродови „Еверстен“, „Санта Марија“, „Торонто“, „Јилдирим“, „Редшеле Фердинанд“ и „Дрски“ с нестрпљењем ишчекују извођење операције „Морски штит“ и сарадњу с грузијским и украјинским партнерима

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, Украјинска војска је заузела практично целу деоницу разграничења снага и средстава у области насеља Золотоје у Донбасу.

Разарач „Еверстен“ припада Холандији, фрегата „Торонто“ Канади, фрегата „Санта Марија“ Шпанији, „Јилдирим“ је турски брод, „Редшеле Фердинанд“ припада Великој Британији, а „Дрски“ Бугарској.

Према Међународној конвенцији Монтре из 1936. године, војни бродови нецрноморских држава имају право да бораве у његовој акваторији највише 21 дан.

Украјинска војска је заузела практично целу деоницу разграничења снага и средстава у области насеља Золотоје у Донбасу, рекао је новинарима министар иностраних послова самопроглашене Луганске народне републике, стални представник ЛНР на преговорима у Минску Владислав Дејнего.

„Трећег октобра 2016. године на тој деоници је извршено разграничење снага и средстава. Са те деонице су повучени сви одреди, како наши, тако и украјински.

Повукли смо се на раније усаглашене и припремљене позиције. И ми смо и данас на позицијама из 2016. године, а Украјина је од овог момента практично заузела територију деонице разграничења“, рекао је Дејнего.

Он је додао да без обзира на саопштења Кијева о једностраном отварању прелаза Золотоје, за цивиле преко линије разграничења у тој области украјинска војска није уклонила мине са те територије.

„Они су тамо и контролишу ту територију. И у складу с тим је њихов задатак да се одатле уклоне мине… Ипак, они то не чине, не покушавају да предузму ништа у том правцу. Они покушавају да истерају на то минирано поље цивиле“, додао је представник ЛНР.

Представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич раније је саопштио да је ситуација на све три деонице разграничења снага погоршана.

 

Извор: Курир.рс/rs.sputniknews.com