Издвајамо Свет

БРИТАНСКА ВОЈСКА У ПАНИЦИ: Руски брод са “оружјем за халуцинације” уочен на британским обалама

Ратни брод Краљевске морнарице прати руски брод за који се верује да носи оружје које “изазива повраћање халуцинације”, док плови близу територијалних вода Велике Британије.

ХМС Дефендер је распоређен за викенд како би пратио фрегату Адмирал Горшков и три помоћна брода.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол морнарице је рекао: “Дефендер из Портсмута прати руску ратну групу и прати њихове активности у областима од националног интереса.”

Руску групу чине фрегата адмирал Горшков, брод за вучу Николај Чикер, брод за снабдевање Елбрус и танкер Кама.

Горшков је наводно опремљен руском машином Филин 5П-42 – оружјем за визуелну оптичку интерференцију, које може изазвати “вртоглавицу, мучнину и осећај дезоријентације”.

Марк Ланкастер, министар оружаних снага, рекао је: “Краљевска морнарица је увек спремна да брани Велику Британију. Наставићемо да радимо са нашим савезницима како бисмо пратили руске бродове који пролазе кроз међународне воде близу наших обала, како бисмо били сигурни да руска морнарица следи исправан протокол на свом путу. ”

ХМС Дефендер је у суботу испловио из Њукастла упутивши се североисточно од Шкотске, како би се у уторак састао с руском ратном групом, када бродови прођу британску обалу.

Он ће наставити да прати бродове док они пролазе кроз Енглески канал.

Командант Ришард Хевит, комадант ХМС Дефендера, рекао је: “Безбедност око наше обале остаје кључна за наше националне интересе.

“Пратња адмирала Горшкова показала је трајну преданост Краљевске морнарице да заштити наше домове и спремност да преузме такве задатке кад год је то потребно.”

 

Извор: Wебтрибуне.рс