Издвајамо Србија

Цела Србија бруји о Милијани (21) и њеном дечку Милојку (74), а прича о једној Марији је оно што бисмо сви требало да чујемо!

Фото: Фејсбук принтскрин

Читава земља прича о љубави пензионера и прелепе девојке, а како се спекулише на друштвеним мрежама иза њихове емотивне саге крије се сушти интерес и жеља за стицањем популарности.

Милојко Божић (74) из Пилатовића и Милијана Богдановић (21) из Лучана ових дана су најпознатији пар у Србији. Разлика у годинама од чак пет деценија нимало не смета њиховој љубави, о којој поносно причају и крунисаће је браком. Читава земља прича о љубави пензионера и прелепе девојке, а како се спекулише на друштвеним мрежама иза њихове емотивне саге крије се сушти интерес и жеља за стицањем популарности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они су јуче на позив Миломира Марића ушли у „Парове“ и винули се у звезде, а у Србији готово да не постоји особа која није чула за њихов случај. Интерес или не, права љубав или превара, право питање је када смо као нација постали толико површни, када смо престали да се осврћемо око себе и бавимо питањима од виталног значаја. Када смо одлучили да кренемо да ћутимо и затварамо очи за све што се дешава око нас? Зашто су нам Милојко и Миљана ударна тема у свим медијима, а пред проблемима са којима се као друштво свакодневно суочавамо остајемо неми?

Прича једне Марије тргнуће вас из мехура незнања у којем живимо, отргнути од размишљања о баналностима пред и пробудити макар мало свести о једном од горућих проблема са којима се суочавају многи чланови нашег друштва.

„Будим се. Прва мисао – још један дан борбе са њом. Она и ја, саме, једна наспрам друге, ко ће однети победу до краја дана? Устајем, одлазим до кухиње, кувам кафу. Уживам у кафи. Ово је добро – победу у првом боју сам однела ја. Она није желела и борила се против мене да попијем ову кафу, али ја сам победила, и
сада уживам. Али знам, ово је само једна битка, рат није завршен. И тако током целог дана и сваког дана, битка за битком. Побеђујем, за сада, јер имам снаге за борбу. Плашим се докле ћу издржати“.

Ово је прича једне Марије, из Београда. Има 25 година и пре 5 година јој је дијагностикована мултипла склероза. Ни она тада није знала шта је и ко је мултипла склероза. Онда се упознала са њом. Мултипла склероза је хронична, аутоимуна, неуродегенеративна болест, од које најчешће обољевају особе у доби од 20-40 година, дакле, у годинама када су најпродуктивнији: заснивају породице, запошљавају се, праве планове за свој живот. Женска популација обољева 3 пута чешће од мушке, разлог тога, непознат.

Први симптоми могу бити разни, као што су, замагљеност пред очима, дупле слике, главобоља, слабост ногу и руку, трњење у рукама и ногама. Мултипла склероза зато и јесте подмукли и тежак противник, зато што има милион маски којима нам се пришуња а да и не помислимо на њу. Различито се манифестује код различитих особа. Код некога напредује брже, код некога спорије. На крају, код већине, доводи до потпуне одузетости екстремитета и приморава оболеле да остатак свог живота проведу везани за инвалидска колица и кревет.

Међутим, овакав ток болести није обавезан и може се спречити. Још од 1993. године су присутни први лекови који су утицали на ток болести и спречавали неповољне исходе исте. Од тада до данас је створено још лекова, тако да сада имамо 14 доступних лекова у свету који су способни да модификују ток болести и дозволе оболелима да нормално живе са овом дијагнозом. Али, Марија није те среће.

Код нас тек 10% оболелих прима терапију која утиче само на почетне фазе и слабије форме болести, осталих 90% оболелих нема никакву терапију.

Претходни државни врх је био нем на апеле Марије и њених сабораца који су причали о неопходности доступности терапије свим оболелима, али данас, Србија исправља грешке својих претходника јер је њој стало до здравља и живота сваког њеног младог грађанина.

У борбу за лек, укључила се и волонтерска организација састављена од оболелих од ове болести под називом МС Платформа Србије, састављена од младих људи, различитих животних прича, различитих занимања и афинитета, али са једним заједничким непријатељем, мултипла склерозом.

МС платформа Србије

Саветник директора Републичког фонда за здравствено осигурање Немања Великић каже да се сваке године средства РФЗО за лечење МС повећавају, те се у складу са расположивим финансијским средствим увећава и број осигураних лица оболелих од мултипле склерозе који се лече.

Како Великић наводи, од 2015. године до 2018. године сваке године се број пацијената повећавао за 11 до 18 посто у односу на претходну годину. У 2018. години број осигураних лица оболелих од мултипле склерозе за које је Комисија РФЗО одобрила лечење имуномодулаторним лековима износи око 860, док је кроз поступак јавне набавке за 2019. годину обезбеђена терапија овим лековима за 1083 осигурана лица.

– РФЗО ће наставити са даљим активностима у циљу унапређења права на лекове оболелих од мултипле склерозе, а у складу са мишљењем струке и располозивим финансијским средствима. С тим у вези, када је реч о савременој иновативној терапији, Републички фонд је започео преговоре са фармацеутским кућама у циљу омогућавања доступности тих лекова у Србији – кажу из РФЗО.

Ова прича може постати, на жалост, и ваша, зато се морамо потрудити и свим својим снагама деловати да млади људи живе нормалне животе.

Док то време не дође, Марија ће се и даље сваки дан борити, јер верује да је помоћ близу и да ће ускоро имати доступну терапију. И, не заборавите – ово је Маријина прича, али и прича осталих 9000 људи оболелих од мултипла склерозе.

 

Извор: Ало.рс/ Марија Иветић