Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЛАВ КАТАНСКИ: Помолите му се за СРЕЋУ и ЗДРАВЉЕ а чувајте се ОВОГА

Српска православна црква и верници данас славе Светог Лава, епископа Катанског који се још за живота прочуо као велики добротвор и светитељ који може да исцели сваку болест и одагна сваку муку.

Свети Лав живео је у Италији у 8. веку и читав живот је посветио помоћи болеснима и сиромашним људима. Осим овога, Лав је био жестоки бранилац хришћанства који се обрачунавао са сваком врстом јереси и незнабоштва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иза његовог живота, најпознатија је остала прича о томе како је у једном тренутку у његов град дошао неки мађионичар и опсенар Илиодор који је својим причама заводио омладину. Лав га је ухватио, везао и заједно са њим ушао у велику ватру. Према предању, Илиодор је сав изгорео, док Лаву није било ништа јер га пламен није ни дотакао.

Након тога, његов култ као живот свеца постао је још већи и познатији, а нарочито су му долазили болесни које је само додиром и лепом речју успевао да излечи.

Наиме, његове мошти су извор миомирисног мира са исцелитељским својствима. Сахрањен је у цркви Свете мученице Лукије на Сицилији који је за живота саградио.

Свети Лав нарочито је поштован на Сицилији где је провео највећи део свог живота и где је и данасзаштитник градова Синагре, Линђија и Ромете. Славе га и католичка и православна црква.

У нашем народу данашњи светац се поштује јер доноси здравље и срећу у сваки дом верника а, као што је ватром прочистио невернике, пламеном односи све невоље, болести и недаће. Због тога веровање каже да се на данашњи дан треба нарочито чувати ватре.

 

Извор: Еспресо/Србија јавља