Православље

Данас славимо великог свеца, ако не желите да доживите исту судбину обратите пажњу на ове ствари!

Фото: Pixabay.com

И остали који су били са њим

Православни верници, према грегоријанском црквеном календару, обележавају дан светог мученика Савина. Његова отаџбина била је у Египту, а рођен је у граду Хермопољ. Живео је за време цара Диоклецијана, који је гонио, мучио и убијао хришћане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Био је угледна личност међу грађанима, па је тако вршио функцију старешине у свом граду. Пошто је цар Диоклецијан почео да прогони хришћане, он је решио да се повуче. Тако је са многим другим верским истомишљеницима, отишао у једно забачено село. Ту је живео у колиби, а време је проводио у посту и молитви.

Идолопоклоници су тражили хермопољског старешину, али нису могли да га пронађу. Међутим издао га је просјак, којег је овај светитељ хранио и помагао.

Наиме, просјак је питао шта ће му дати за награду, ако им буде открио где се налази свети Савин. Пошто су му понудили два златника, он је као некада Јуда што је издао Христа, одао тајну где борави овај светац… За шаку златника!

Прогонитељи су одмах отишли у његову колибу, и закуцали на врата. Ту је било још људи са Савином, па су помислили да неко од њих хоће да уђе. Међутим, тада су неверници улетели и ухватили их.

Светог Савину су посебно свезали, мучили, палили, како би принео жртву идолопоклоницима. Ништа им од тога није помогло, те су га на крају бацили у реку Нил.

Исту судбину су доживели и остали који су били са њим.

 

Извор: Д.С./Ало