Издвајамо Србија

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕЋЕ И ЛЕТО! Лепо време је почело, али не радујте се унапред!

Фото: Pixabay.com

Крај зиме и почетак пролећа дочекали смо уз не тако сјајне временске прилике, било је кише, а биће је и у наредним месецима, чак и током лета.

Али, немојте да очајавате. Иако ће пролеће и почетак лета обележити кишне падавине, за „ударне“ летње месеце очекују се тропске температуре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дугорочна прогноза РХМЗ-а предвиђа да у априлу и мају температуре не би требало да падну испод просека за ово доба године. У јуну месецу можемо да очекујемо више кише, али током јула и августа очекује се суво време.

Ипак, због непредвидивости дугорочних метеоролошких прилика, могуће је да ће бити и одступања од предвиђених прогноза.

ПРОЛЕЋЕ

Према речима метеоролога из РХМЗ-а, Драгана Михића, за разлику од прошле године када су температуре биле знатно изнад просека, ове године пролеће неће бити толико топло.

– Да подсетимо, април прошле године је био најтоплији од када постоје метеоролошка мерења у Србији, а мај трећи најтоплији – објашњава Драган Михић из РХМЗ-а.

Април

Према дугорочној прогнози РХМЗ-а, средња априлска температура кретаће се у интервалима од 11 до 14 степени, док ће у планинским пределима бити мало нижа, и то до 7 степени.

– Очекује нас просечно топао април са мањом количином падавина на североистоку и у централном делу Србије – рекао је Михић. Температуре ће бити у границама нормале за ово доба године.

Мај

У Београду и широј околини, средња максимална температура током овог месеца износиће око 24 степен, док ће у осталим деловима земље температуре бити изнад просека.

– Очекује нас просечно топао мај са просечном количином падавина на северу, делу западне и источне Србије, док ће у јужним крајевима бити мање количине падавина за то доба године – појашањава Михић.

Pixabay.com

ЛЕТО

Према речима метеоролога РХМЗ-а, прошло лето било је спарно због велике количине падавина, док се ове године очекује да ће бити мање кишно.

– За лето можемо да очекујемо топло време са одступањем средње сезонске температуре до два степена Целзијуса. Лето би у глобалу требало да буде просечно кишно – рекао је Михић.

Јун

Месец јун ће одликовати средња температура до 28 степени, као и већи број дана у којима ће бити присутна киша.

– У јуну на југу Србије можемо очекивати нешто веће количине падавина – наводи метеоролог.

Топлиији јун предвиђа да ће у просеку најниже температуре износити око 17 степен.

Јул

У јулу месецу можемо да очекујемо температуре изнад просека, када ће средња максимална температуре у јулу бити око 31,5 степени Целзијуса. Падавине ће бити у границама просека, а током летњих месеци предвиђено је да буде од 30-55 тропских дана.

Август

Следи нам просечно сув август месец, без знатнијих падавина. Средња температура која се очекује за овај месец износиће 30,9 степена.

– Прошлог лета, које је било топло и спарно, превазиђен је максималан број дана са падавинама у Сјеници и на Копаонику, а такође и максимум броја грмљавинских дана у Лесковцу, Куршумлији, Крушевцу, Крагујевцу, Зрењанину, Сјеници и на Златибору – закључује Михић из РХМЗ-а.

 

Извор: Блиц/srbijadanas.com