Издвајамо Србија

Грађани Србије остају без домова, хитно се тражи неко решење, а нико се не пита: КО ЈЕ КРИВ ЗА ТО?!

Ко је био промотер ризичних кредита?

Грађани задужени у швајцарским кредитима већ неколико дана протестују испред Касационог суда, очајни због ситуације у којој су се нашли јер након година и година исплаћивања кредита, захваљујући неповољном курсу швајцарског франка, дошли су у безизлазну ситуацију. Председник Србије Александар Вучић дошао је данас преподне, ненајављено, међу грађане, рекавши да ће држава учинити све што може да се нађе неко решење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је рекао у понедељак, након седнице Председништва СНС, да је замолио гувернерку Јоргованку Табаковић и премијерку Ану Брнабић да још једном се размотре могућности да се грађанима, који су се, на притисак бивше власти, задуживали у швајцарцима.

Једноставно, вишеструко увећане рате више нису у могућности да отплаћују. Кад су ова задужења почела, франак је вредео око 50 динара, данас је преко 105 динара.

У пракси то изгледа овако – онај чија је рата кредита пре 10 година износила око 20 хиљада динара, сада сваког месеца мора да издвоји више од 40 хиљада динара, али при томе нема утисак да смањује дуг према банци. Због чињенице да се овде свака вредност од висине плате до цене робе мери евром, онај ко је подигао кредит у “швајцарцима” после деценије отплате констатује да му је главница, кад је претвори у евро, скоро иста као у време кад је плаћао прву рату.

Учесници протеста кажу да их нико није упозоравао на могућност оваквог исхода, напротив.

Када се постави питање о проблемима ових грађана, они које овај проблем не дотиче углавном констатују – коцкали су се и ко им је сад крив. Да ли је то баш тако?

Промотери паклених кредита – данас нуде помоћ дужницима?!

Наиме, одлука Министарства финансија, на чијем је челу до 2004. године био Божидар Ђелић, а онда до 2007. Млађан Динкић, да предложи Влади да субвенционисање стамбених кредита прошири и на индексиране у швајцарским францима, затекла је и банкаре и економске стручњаке.

И они који су крајем 2005, а нарочито у првој половини 2006. године почели да индексирају кредите у швајцарцима, остали су затечени одлуком државе да подстиче овакве, по стручној процени, доста ризичне зајмове.

Такође, Народна банка Србије, на чијем је челу био гувернер Радован Јелашић, није ове кредите у време кад су се појавили означила као ризичне. Према проценама, највећи број од око 18 хиљада оних који су поверовали да стручњаци задужени за финансије у овој земљи знају боље од њих, подигли су кредите да би решили стамбено питање.

Власт ћутала, сад подржавају протесте за које су сами криви

У то време Драган Ђилас, један од лидера данашње опозиције, у време када су се ови кредити делили, био је у фотељи директора канцеларије председника Србије Бориса Тадића, а онда и градоначелник, док је Вук Јеремић био министар спољних послова. Тада се нико од њих није умешао и проговорио против ових ризичних кредита, упркос стручној јавности, која је јавно упозоравала грађане да је ово катастрофална одлука тадашње власти.

Они су сада подржали протесте Удружења грађана задужених у швајцарским францима, иако су за време своје владавине исте те кредите лично промовисали.

 

Извор: Ало.рс/ Е. А.

Ознаке