Издвајамо Србија

ХИТНО ПРЕГЛЕДАЈТЕ СВОЈ ПАСОШ! Ако вам је издат 2009/10 године могу да вас врате са границе чим кренете на одмор!

Фото: Pixabay.com

Готово све европске земље имају исто правило.

Већини грађана Србије у наредних годину дана истећи ће биометријски пасоши чије је увођење у Србији почело пре тачно десет година, колики је и рок њиховог важења. То је створило велике гужве на шалтерима, а све су шансе да ће оне бити све веће и веће како се лето приближава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина првих биометријских путних исправа издата је између 2009. и 2010. године, што значи да им рок истиче ове и наредне године.

Зато погледајте када вам истиче пасош и не дајте се заварати ако видите да истиче за шест месеци, јер то не значи да толико дуго уз помоћ овог документа можете да путујете.

Готово све европске земље имају исто правило – у њих може да се уђе само путник чији пасош важи најмање три месеца, док за егзотичније земље иде и до шест медеци. Само дан мање од овог рока довољан је разлог да вас, без даљег објашњавања, врате са границе, или вам одбију чекирање давно купљене авионске карте.

У Министарству унутрашњих послова кажу да предузимају све неопходне мере како би се послови издавања биометријских докумената одвијали брзо и несметано.

– У овом периоду, услед истека рока важења путних исправа, повећан је број захтева грађана за издавање путних исправа – потврђују у МУП-у.

Грађани имају могућност да путем портала „Е-управе“ закажу термин за подношење захтева за издавање путне исправе за наредних 60 календарских дана. Такође, полицијски службеници примају и захтеве који нису на овај начин заказали термин за издавање личних докумената, у циљу остваривања права свих заинтересованих грађана да прибаве путну исправу.

Грађани којима је до истека рока важења пасоша остало дуже време, могу се обратити захтевом за издавање новог пасоша организационој јединици овог Министарства по месту пријављеног пребивалишта, односно боравишта на територији Републике Србије, наводећи том приликом околности конкретног случаја, а које оправдавају захтев за издавање нове путне исправе.

На шалтере су похрлили и житељи из дијаспоре којима је много једноставније да захтев за нови пасош предају у Србији, него у конзулату Србије у земљи у којој живе.

Документа потребна за вађење новог пасоша су важећа лична карта, пасош чији је рок истекао, доказ о уплаћеним накнадама од 3.000 и од 600 динара и доказ који потврђује разлог хитности, уколико се захтева брзинско издавање путне исправе.

Надлежни су дужни да прибаве уверење о држављанству и извод из матичне књиге рођених, али грађани могу и сами да их прибаве, уколико им не одговара прибављање података по службеној дужности у року од 15 дана, а како би њихов захтев био решен у што краћем року.

 

Извор: Ало.рс/Телеграф/М. И.