Издвајамо Србија

ХОРОР У СРБИЈИ! 30 МИГРАНАТА У 2 УЈУТРУ ИМ УПАЛО У КУЋУ: Провалили у приземље па их ПРЕТУКЛИ

Група миграната упала је у двориште и кућу породице Перић у лозничком селу Горња Ковиљача и то у два сата ноћу.

Мирјана Перић и њени укућани чули су најпре лавеж њиховог пса, онда галаму и лупање, а када су са спрата, где спавају, погледали напоље имали су шта да виде. У дворишту су били њима непознати људи који су викали на страном језику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све се догодило пре неки дан, а трагови њихове посете су видљиви по дворишту и на улазним вратима у приземљу наше куће, прича Мирјана док показује камење испред степеништа, одваљене камене плочице поред улазних врата, која су такође оштећена.

– Чули смо јаку лупу и нисмо у први мах знали шта се дешава. Толико су лупали и галамили да је то било страшно, посебно у то доба ноћи. Онда смо видели у дворишту људе, било их је тридесетак, а неколико њих ударало је у улазна врата приземља где је спавала бака која има 85 година. Тројица су провалила у приземље и она није знала шта се дешава. Нису је дирали, али су нешто викали, колико смо успели да разазнамо помињали су неких 300 евра и полицију. Онда су одвалили камене плоче са зида и почели њима да се гађају и туку. Ја сам полиција, викала сам са спрата и онда је један од њих нешто рекао и сви су напустили наше двориште. Док је та гужва трајала позвала сам полицију која је из Лознице брзо стигла и остали су овде до сванућа. Мигранте виђамо по селу, али овако нешто се није дешавало, и сада страхујемо, није нам свеједно – прича ова жена.

Она не зна зашто се ово догодило, претпоставља да су мигранти вероватно некоме из села дали новац за преноћиште, али су погрешили кућу и када су наишли на закључана врата посвађали су се и потукли. Мигранте виђа готово свакодневно како пролазе оближњим магистралним путем Лозница-Мали Зворник, или иду пругом, буде их код сеоске продавнице, али овако нешто се није дешавало.

– Неку ноћ их је прошло најмање 400 кроз наше село. Углавном иду у групама, по петнаестак, двадесетак и одмарају у напуштеном ресторану ’’Камп’’, или у некој од празних кућа. Није до сада било проблема, али никад се не зна. Није нам свеједно да излазимо ноћу ни у своја дворишта, а камоли да сами кад почну радови одлазимо у њиве и баште. Осећамо се нелагодно, ипак су то странци, људи који су у пролазу и ко зна шта коме може пасти на памет, мада до сада стварно нису правили проблеме – каже један од мештана који је чуо шта се догодило Перићима.

Ово село је са Брасином једна од локација са које најчешће мигранти прелазе преко оближње Дрине. Када је низак водостај реку могу да прегазе, ако је вода већа секу ланце којима су чамци мештана везани па тако иду преко реке. Мештани кажу да мигранти набаве лопате па их користе као весла. Док не крену преко, ка Босни и Херцеговини, чекају на десној обали и у овом селу користе или неку празну кућу, или буду у потпуно пропалом објекту ’’Камп’’ који се налази тик до магистрале. Трагови трулог душека, празних флаша, али и нова канта за смеће налазе се у једној од тих просторија.

Председник МЗ Горња Ковиљача Марко Марковић каже да су о овом догађају обавестили полицију у Лозници, граничну полицију и локалну самоуправу, да предузму шта могу.

– Мигранти нису до сада правили проблеме, али није свеједно људима да им деца увече сама ходају до куће. Основци од петог до осмог разреда путују до школе у Бањи Ковиљачи, а средњошколци иду у лозничке школе тако да се кући враћају у вечерњим сатима. Родитељи их чекају на станици и прате до куће. Миграната има од прошле године, а већи број очекује се чим дани буду топлији. Много нам помаже гранична полиција коју зовемо ако се мигранти задржавају у селу и она брзо реагује те они продуже даље. Наше село је на њиховој рути и овај крај им ваљда одговара да пређу Дрину – каже Марковић.

Иначе, са првим топлијим данима мигранти се поново појављују и код лозничке аутобуске станице где стижу из Београда, а онда локалним аутобусима или пешице настављају даље до Дрине и преко ње ка Босни и жељеној ЕУ.

 

Извор: Курир/Н.М.