Издвајамо Свет

„ИНСПИРИСАН СРПСКИМ НАПАДИМА НА МУСЛИМАНЕ:“ Нећете веровати коју СРПСКУ ПЕСМУ је убица слушао у ауту пре НАПАДА (ВИДЕО)

Брентон Тарант (28) из Аустралије, један од починилаца незапамћеног масакра у џамијама на Новом Зеланду, био је инспирисан српским нападима на муслимане. Напад је уживо преносио преко „Фејсбука“, а на снимку се чује и како слуша српску музику.

На коме се чује како мушкарац слуша српску крајишку песму „Од Бихаћа до Петровца села“, у којој се помиње име хашког осудјеника Радована Караџића и чији стихови иду овако: „Караџићу, води Србе своје…“. Осим тога, нападач је слушао читав низ страних песама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је и уочи напада је своје намере објавио на друштвеним мрежама.

Доста пажње привукли су натписи на његовом оружју, на српском, руском, немачком и други језицима који се односе на историјске личности које су се бориле против најезде Османског царства.

Амерички сајт „Дејли бист“ објавио је да је Тарант у манифесту на интернету је претходно помињао „мим“ који се односи на „српске нападе на босанске муслимане“.

Наводи се да је нападачев манифест на интернет форуму „8чен“, блиском естремној десници, објавио пуно „мимова“, слика са додатим текстом које се брзо шире међу корисницима друштвених мрежа. Он у једном тренутку себе описује као „оног који уклања кебабе“ (кебаб ремовалист), што се по „Дејли бисту“ односило на „мим“ са сајта „4чен“ о српским нападима на босанске муслимане.

„Правите мимове, постујте мимове и ширите мемове. Мимови су урадили више за етнонационалистички покрет него било који манифест“, поручио је нападач који је у међувремену идентификован као 28-Аустралијанац Брентон Тарант.

Више од 40 особа је убијено а више од 20 тешко рањено у масовним пуцњавама на две џамије у Крајстчерчу на Новом Зеланду.

– Ситуација је веома озбиљна и тешка – рекао је полицијски комесар новозеландске полиције Мајк Буш.

Он је додао да су четири особе у притвору.

– Реч је о тројици мушкараца и једној жени – рекао је Буш новинарима у Велингтону, преноси Ројтерс.

Пуцњаве су се догодиле током молитве петком, а у џамијама је био велики број верника.

Аустралијски премијер Скот Морисон протврдио је да се ради о аустралијском држављанину, за кога је рекао да је екстремиста.

 

Извор: И.З.К./Гардијан/Ал Џазира/Дејли Мејл