Издвајамо Србија

„ЉУДИ, НЕМОЈТЕ…“ Вучић: Шта да радимо ако крену да уједињују Митровицу или ЗАУЗИМАЈУ ГАЗИВОДЕ

Фото: Јутјуб

Како је казао, на КиМ покушавају да склоне људе који могу да бране север Косова, као и да су „нама ту прилично везане руке“.

– Сваког дана видимо да конфликт није замрзнут. Плашим се да смо далеко од решења, али и такси и те врсте нормализације економских односа – навео је председник Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је казао, „молим вас кажите ми шта је замрзнут конфликт, имамо ли замрзнут конфликт када они крену да заузму Газиводе“?

– Јел био замрзнут конфликт у Крајини? Људи, не мојте да нам се догоде исте ствари. Баш ме брига, шта говоре. Шта радимо ако крену да уједињују Митровицу, или заузимају Газиводе? Онда ништа није замрзнуто – истакао је Вучић, рекавши да је очигледно да Албанци имају више самопоуздања, али и да нису тако снажни ни да би смели тако да се понашању да немају подршку са стране.

Патријарх Иринеј са државним врхом о Косову: Имали смо исто мишљење о проблему и томе како да га решимо

Како је истакао, „не причајте више глупости, замрзнутог конфликта више нема“. Поручио је да не будемо лицемери да се не правимо да проблем не видимо, већ да покушамо да га решимо.

– Уколико га не решимо, имали би још једну изгубљену генерацију и изгубљено време – истакао је он за РТС.

Када је реч о актуелној ситуације на северу Косова, он је казао да Албанци затварају све „зелене линије“, подсетивши на последњи случај када је „један Србин, за паре, пријавио српске камионе куда улазе, због чега је изазван огроман гнев“.

– Затварају све линије за полазак робе нашим камионима, подижу потернице за све људе, за шта год им падне на памет против људи који су способни да бране и штите север – рекао је он.

Да смо прихватили Ћосићеву идеју…

Вучић је рекао и да је Србија „2001. и 2002. имала много више него што има данас“ када је реч о Косову.

– Ја сам са Ђинђићем тада разговарао, а био је и Јовановић (Чедомир). Тада смо били у неупоредиво бољој ситуацији. Тада није била проглашена независност, нисмо имали границу на Јарињу и Брњаку, нисмо имали оцену Међунардоног суда правде… Сада смо у много тежој ситуација, али бисмо одједном желели много више. То је зато што људи немају никакву одговорност – навео је он.

Како је казао, „да смо прихватили идеју разграничења као решење за КиМ, када је Добрица Ћосић први пут то понудио, данас бисмо били чланица ЕУ“, уз опаску да у време када су „Ћосић, а и Ђинђић (Зоран) о томе говорили, Србија је имала много више на Косову од онога што има данас“.

Он је тако одговорио на питање РТС поводом подсећања из ЛДП-а да су се Зоран Ђинђић и Добрица Ћосић залагали за идеју разграничења као решење за Косово и да мисли да ће „боље проћи од њих“ у реализацији те идеје.

– Да смо, када је Ћосић то први пут понудио, то прихватили, данас бисмо били чланица ЕУ. Данас бих са сигурношчху могао да кажем да ће „Волксваген“ код нас, овако су нам шансе невелике у поређењу са земљама ЕУ, јер нисмо чланица, уз проблем Косова – рекао је Вучић за РТС.

Политичка цена

Председник Србије навео је и да он нема никакав проблем са плаћањем политичке цене за политику коју води, па и према Косову јер се, каже, политиком не бави да би преживео још један дан, као што су, каже, радили његови претходници на власти, већ да би нешто остало иза њега.

– То нешто нису пусти снови, већ фабрике, запосени људи, живот за будућност Србије, али то је и заштита националних и државних инетеса, на реланој, одговорној и озбиљној бази. А, цена, мање-више, то није нарочито важно. Када сте у политици, увек морате да буде спремни да платите највишу могућу цену – рекао је Вучић.

Војна парада у Нишу

Говорећи о војној паради која је планирана за 24. март, председник Србије је рекао да ће у Нишу тада бити државна манифестација, уз молебан СПЦ.

– Постројићемо, по први пут, 1.500 обучених и опремљених специјалаца. Биће осам до десет мигова 29 у ваздуху, велики број хеликоптера… Србија озбиљно снажи, јача своју безбедност и сигурност – навео је он, истакавши да очекује и Нишлије и цео југ и југоисток Србије.

 

Извор: Тањуг