Издвајамо Свет

НАТО зликовац који је убио српског хероја се смеје, а оно што је уцртао на свом авиону РАЗБЕСНЕЋЕ ВАС! (ФОТО)

Амерички пилот Џеф Хванг, који је 26. марта 1999. године оборио два „мига 29“, где је у једном од њих погинуо српски пилот Зоран Радосављевић у рејону Бијељине, хвалио се својим зликовачким чином.

Није му било довољно што је за америчке медије ликовао како му је било драго када је видео да падају југословенски авиони и чак силно желео да се у њима налазе и пилоти, већ је отишао и толико далеко да је позирао са осмехом поред свог ловца Ф-15Ц на коме су постављене две зелене звезде у којима пише „МиГ-29“, које симобилизују његове ваздушне победе током НАТО агресије на СРЈ, док на души носи живот најмлађег пилота Војске Југославије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Col. Jeff Hwang, 142nd Fighter Wing Vice Commander pauses for a photograph next to the F-15 Eagle he flew for his Fini…

Posted by 142nd Fighter Wing on Monday, September 22, 2014

Овакво понашање америчког пилота коментарисао је и Радосављевићев колега, пилот пуковник Слободан Перић, који је са њим летео у пару и чији је авион такође оборен, али је он успео да се катапултира и преживи.

– Читао сам чланке тих пилота који су оборили наше авионе, те хвалоспеве тог Ханџе, како га већ називају ти велики Американци. Читао сам на три-четири листа како се хвали и чак изјављује да му је било толико драго кад је видео два авиона како падају на пун облак и надао се да су и пилоти у њима. Питао бих тог Ханџу да ли би уопште седео у авиону исправности као што је био мој авион. Само бих га запитао да ли би пристао да се заменимо нас двојица, да ли би он смео мени да изађе на мегдан да сам ја био у његовом, а он мом авиону – изјавио је Перић у РТС емисији „Сведок“.

Подсетимо, пре двадесет година погинуо је пилот Војске Југославије мајор Зоран Радосављевић (34) бранећи српско небо. Радосављевић је био најмлађи пилот ловац 204. Авијацијског пука РВ Војске Југославије. Живео је за то да може да авионом служи својој држави, али и да је одбрани од НАТО агресора.

Иако је првобитно саопштено да је оборен код Лознице, мајор Радосављевић је оборен је у авиону типа МиГ-29 изнад обронка Мајевице у Републици Српској. Мајор Радосављевић је храбро улетео у формацију од десет америчких ловаца Ф-15, од којих су се два одмах сјурила у реп његовог мига-29.

Медији су писали да је захваљући дечацима од 16 и 17 година из околине Бијељине Зоран пронађен и сахрањен! Труп авиона био је на ливади, кљун на једној планини, а његово тело са седиштем на другој.

Дечаци су тада узели мердевине и ћебе од једне баке како би дошли до тела пилота. Када су га пронашли, умотали су га и предали војсци Републике Српске. Нако што су преузели његово тело, војници су га пешака преко њива пренели у болницу у Лозници.

О мајору Радосављевићу сви и данас имају речи хвале. Оставио је траг у српском ваздухопловству и служи као пример младим пилотима на обуци.

Како су тада медији писали, Радосављевић пре трагичног лета није летео дуго – пола године. Био је на курсу енглеског. Прекинуо га је, када је агресија била извесна. У сећању је понео очај мајке Раде. Она је му је тог кобног дана донела доручак у стану на Новом Београду и преклињала га да не иде.

– Ја сам пилот, мајко… – одговорио јој је на њено инсистирање да не полети. Тако су се растали.

 

Извор: srbijadanas.com/Курир