Издвајамо Србија

Од 30. марта улазак у овај град у Србији наплаћиваће се од 150 до 1.200 динара!

После комплетног уређења и изградње свих додатних садржаја, очекује се да ће се отворити више од 100 радних места и да ће од туристичких посета годишње зарадити око пола милиона евра.

Средњовековна тврђава Голубачки град 30. марта отвара се за посетиоце, јер су, након скоро пет година, окончани радови на њеној комплетној реконструкцији. Вредност овог посла износила је 6,6 милиона евра, а радове је финансирала Европска унија, преко Аустријске развојне агенције (АДА).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Занимљиво је да ће Голубачки град бити подељен на четири зоне: зелену, плаву, црвену и црну, а улазнице ће коштати од 150 до 1.200 динара. Малолетницима ће бити омогућен улаз само у зелену зону, док ће остале три моћи да обилази највише пет посетилаца у једној тури, и то само у пратњи водича.

Голубачки град налази се на самом улазу у Ђердапску клисуру и припада Националном парку Ђердап. Састоји се од предњег, задњег и горњег дела, са две колске капије и десет кула.

Не зна се тачно ко га је саградио, да ли Срби, Византинци или Мађари. Непознато је и време градње, али се први пут спомиње у угарским списима, у првој половини 14. века. После Косовског боја тврђаву је заузео Бајазит Први и под Турцима се налазила све до 1867. године.

Реконструкција, започета у јулу 2014. године, обухватила је обнову бедема и свих десет њених кула, изградњу обалоутврде и визиторског центра, као и пробијање новог тунела и градњу обилазнице дуге 800 метара, како Ибарска магистрала не би и даље пролазила кроз тврђаву.

Сви предвиђени радови требало је да се заврше у року од две године, до јула 2016. године, али су, због бројних проблема, продужени до марта 2019. Пошто су сада окончани, уследиће градња комерцијалних садржаја, као што су: ресторани, бициклистичке стазе, спортски терени, базени, рибарско село, апартмани, атељеи за уметнике и марина за чамце. Њих неће финансирати ЕУ, јер је реч о комерцијалним садржајима, већ ће се за њих тражити други инвеститори.

После комплетног уређења и изградње свих додатних садржаја, општина Голубац очекује да ће се овде отворити више од 100 радних места и да ће од туристичких посета годишње зарадити око пола милиона евра.

 

Извор: Ало.рс/Новости.рс