Издвајамо Свет

ОГЛАС ЗА ПОСАО ИЗ СНОВА: Швеђани дају плату од 2.000 евра ДА НЕ РАДИТЕ НИШТА

Фото: Pixabay.com

Све док запослени не нађе други посао, позиција му је загарантована до краја живота

Ако вам се свиђа идеја да примате плату, а не радите ништа, можда би требало да погледате овај оглас за посао у Шведској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уметнички пројекат, који финансира валда, има за циљ да једног срећног кандидата запосли у Гетеборгу. Све што запослени треба да ради јесте да се појави на железничкој станици у одређено време и упали расвету.

Након тога може да иде где хоће и ради шта хоће, али на крају смене мора поново да се појави на станици и угаси светло.

Оно што је најневероватније у целој замисли је да се позиција гарантује до пензије са платом од 2000 евра, годишњом повишицом, годишњим одморима и уплатама у пензиони фонд. Све док запослени не нађе други посао, позиција му је загарантована до краја живота.

Све је почело пре две године када расписан конкурс за уметнике који су, за награду од 670.000 евра, морали да осмисле изглед железничке станице у Гетеборгу. Уметници Симон Голдин и Јакоб Сенеби добили су идеју да се новац од награде преусмери на радно место човека који „не ради ништа“.

Основали су чак и фондацију како би избегли опорезивање новца од награде, а затим су све уложили у деонице. Проценили су да ће запосленог моћи да плаћају „вечно“ тј. да ће за ту позицију имати новца за следећих 120 година.

Ипак, ова одлука није наишла на одушевљење јер су поједини политичари оптужили уметнике да расипају новац пореских обвезника. Други су их оптужили да је идеја безвезна. Заправо, уметници се с тим слажу.

– Цео концепт да се неко појављује сваког дана на послу да би само упалио и угасио светла је глуп и непродуктиван, али то је и суштина ове наше идеје – кажу.

 

Извор: srbijadanas.com/Odditycentral.com