Издвајамо Православље

ОН ЈЕ БИО ПРВИ СРПСКИ СВЕТАЦ И НОСИО ЈЕ ГЛАВУ ИСУСА У РУЦИ: Верници се плаше и ИМЕ да му изговоре

На превару је убијен 22. маја 1016. године, одрубљена му је глава испред једне цркве у Преспи

У време рата између Византије и Самуиловог царства на простору Дукље владао је Јован Владимир (1000-1016).

Иако је у почетку био у савезништву са Византијом, након што је његова територија освојена од стране цара Самуила (1010. године), а он утамничен, био је приморан да мења савезника и постане Самуилов вазал, оженивши се његовом ћерком.

Према народном, романтизованом предању, Самуилова ћерка Косара заљубила се у младог и лепог утамниченог владара Дукље, па је измолила оца да се уда за њега. Цар је дао Косару за жену Владимиру, а затим свог новопеченог зета вратио на дукљански престо да влада као његов вазал.

У стварности, ово је био брак из интереса. Решивши на овај начин питање Дукље, цар се могао боље концентрисати на Македонију и Тесалију, где је било главно жариште сукоба са Византијом.

Како било, након ослобођења Владимир се вратио на престо, а са собом је довео и краљицу. Он и Косара су живели у складом браку, али нису имали деце.

У народу Владимир је остао упамћен као врло побожан и мирољубив владар, који није учествовао у ратним походима свога таста.

Након византијског освајања територије цара Самуила 1014. године и његове смрти, на престо царства долази Јован Владислав, синовац цара Самуила.

Кнез Дукље, Владимир, на превару је убијен 22. маја 1016. године. Одрубљена му је глава испред једне цркве у Преспи, где је и сахрањен.

Недуго потом признат је за свеца и мученика и тако је постао први српски светац.

 

Извор: Опанак/srbijadanas.com

Loading...
loading...
Loading...