Занимљивости Издвајамо

ОПРЕЗ! Да не би сте добили ОГРОМАН РАЧУН за струју, ОДМАХ примените ово…

Фото: Pixabay.com

Ваши кућни апарати воде “тајни живот” док су искључени

Осим што ће вам уштедети новац, искључивање уређаја из струје сигурније је у случају грмљавине када су сви укључени уређаји под ризиком од удара грома.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Знате ли да ваши кућни апарати воде тајни живот док су искључени? Ово је списак уређаја који троше електричну енергију чак и када су у стању мировања:

Пуњач за телефон

Многи остављају пуњач у утичници и након што је пуњење завршено. Многима је то практичније, а често смо и лењи да извучемо кабл. Трошак који направи сам пуњач није велик, али постоји. Процењује се да ова пракса троши 1,2 вата на дан.

Дигитални ТВ пријемник

Мало ко је свестан рада дигиталних пријемника, али они настављају да примају сигнале и када је телевизор искључен. Дакле, када искључите телевизор, искључите и пријемник, ако га имате засебно. Док беспотребно ради, он троши 22 вата на дан.

Телевизор

Да ли сте знали да притиском типке за искључивање телевизор заправо само стављате у стање мировања? Нажалост, то је тако – потпуно га искључити можете једино ако извучете кабл из утичнице. Иначе, телевизор који не ради троши 24 вата на дан.

Рачунар и лаптоп

Чак и када су искључена, стони и преносиви рачунари у позадини раде. Ако не желите да вам краду 96 вата на дан, извуците их из струје. Не треба истицати да, ако ове уређаје држите на “станд бy” начину, потрошња је још већа.

Уређаји с мерачем времена

Свако има барем један такав у домаћинству. Будилници, микроталасне рерне, музичке линије, ДВД плејери – сви они показују време док су искључени. На тај начин троше додатних 108 вати на дан. Као и код свега осталог, једино је решење да им потпуно зауставите довод електричне енергије.

 

Извор: Еспресо.рс/Novi.ba