Издвајамо Србија

ОТКРИВЕНА МИСТЕРИЈА СКРИВАНА 16 ГОДИНА ПОСЛЕ АТЕНТАТА: Патријарха Павла су ОТРОВАЛИ ДА НЕ БИ ДОШАО НА САХРАНУ?

Патријарху Павлу дан пред спровод убијеног премијера нешто стављено у храну, наводи се у подацима безбедносних служби

После 16 година коначно је решена мистерија која не престаје да инригира јавност: патријарх Павле није био на сахрани убијеном премијеру Зорану Ђинђићу јер је отрован, преносе медији. Бивши поглавар СПЦ је под крајње сумњивим и мистериозним околностима изостао са спровода иако је претходно одржао опело у Храму Светог Саве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Патријарх је био први који је отишао да изјави саучешће породици трагично страдалог председника Владе – истиче извор.

Дан пред сахрану, патријарх се пожалио на здравствено стање, рекавши да се не осећа најбоље.

– Био је малаксао, тешко је дисао, видело се да му је лоше. Али је упркос томе желео да разговара са митрополитом Амфилохијем. Патријарх је био мишљења да, ако неко треба да одржи некакав говор и каже неколико пригодних реченица, то треба да буде он као први човек Цркве, али је Амфилохије инсистирао да он држи говор. Почела је расправа, убеђивање, али је врло брзо прекинуто јер је патријарху позлило – информације су до којих су дошли припадници безбедносних служби.

Фото: Јутјуб

Према сазнањима српских обавештајаца, патријарху је здравствено стање било све лошије, али није одустајао од намере да Амфилохија примири.

– Сутрадан је позвао Амфилохија, молио га је да не каже оно шта је наумио поред Ђинђићевог ковчега. Сматрао је да црква мора да сачува достојанство, али овај није хтео да чује за то. Патријарх није желео да било ко из СПЦ држи било какве политичке говоре у време када је премијер државе тако мучки убијен.

Ноћ пред сахрану поново му је напрасно позлило. Никоме није било јасно шта му је, али није било речи о томе да се неће појавити на сахрани.

Међутим, 15. марта, на дан сахране, здравствено стање му је било све горе. Међутим, патријарх није одустајао. Упутио се ка храму где је служио опело. Једва је стајао на ногама, мислили смо да неће издржати до краја. То је некако издржао, али за сахрану није имао снаге. Видели смо да се нешто чудно дешава, имао је све симптоме тровања, одмах смо послумњали да му је дан пред сахрану нешто стављено у храну – тврди саговорник.

Истрага је изостала, јер према речима саговорника, није било довољно материјалних доказа да се нешто докаже или процесуира. Чак је и сам патријарх наводно одбијао сваку сарадњу са истражним органима јер му је после 2 дана било боље, па је одбацивао сваку тврдњу да неко жели да му науди. Министри и најближи сарадници убијеног премијера, попут Небојше Човића, признају да су били изненађни патријарховим изостанком.

– Знам да се напрасно разболео вече пре и да због тога није дошао. Доста се о томе причало, али осим тога да је болестан ништа званично није изашло из СПЦ – рекао је Човић.

Иначе, патријарх је први дошао да изјави саучешће у кући породице – тврди Небојша Човић, потпредседник Ђинђићеве владе. Бивши министар културе Бранислав Лечић убеђен је да патријарх није изостао својом вољом.

– Зоран је имао веома добар однос са Павлом и уопште са црквом, за коју је урадио више него било ко други. Помагао је изградњу Храма, увео је веронауку у школе, не верујем ни један разлог због којег намерно није дошао. Нечиме је био спречен. Да ли је било неких интерних размирица у цркви, не знам – каже Лечић.

Некадашњи министар Драган Миловановић каже да су покојни патријарх и премијер имали присан однос и да је за њега било изненађење да се није појавио на гробљу.

– Био је то солидан однос између њих двојице, виђали су се често. И за мене је било изненађење што он није био. Цео државни и црквени врх је присуствовао сахрани и било је очекивано и да он буде тамо – напомиње Миловановић.

 

Извор: Еспресо/srbijadanas.com