Занимљивости Издвајамо

Ово су послови за које вам је зарада НАЈМАЊЕ 1.000 ЕВРА, а не треба вам врхунска диплома

Фото: Pixabay.com

Просечна нето зарада у Србији за јануар ове године износила је 54.521 динар – подаци су Републичког завода за статистику. Ипак, иако је плата порасла реално за 6,7 одсто у односу на претходни јануар, чињеница је да у Србији постоје занимања која тај просек значајно дижу. Бити менаџер, програмер, фитнес инструктор или фотограф, значи да ваша плата свакако иде високо изнад 1.000 евра.

Занимања са платом од 1.000 евра и изнад тога у Србији није много, али су из године у годину све траженија. Да сутра не бисте „склапали крај с крајем“, листа послова који су најплаћенији у нашој земљи, а коју је сачинио сајт Клик до посла, може помоћи онима који баш у овом тренутку размишљају за коју професију да се одлуче.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1. Програмер

О бенефицијама рада у ИТ индустрији навелико се прича. Да је ово грана садашњости и будућности сведочи чињеница да нам је у сваком тренутку потребно бар 15.000 програмера. У гимназијама широм Србије, отварају се ИТ смерови, а једна од главних мотивација за овај посао јесте управо плата, али и могућност да се запослите где год то пожелите.

– Плата у ИТ сектору зависи од позиције, знања програмских језика, као и година које сте провели радећи овај посао, односно да ли сте јуниор, медиор или сениор програмер – наводе у једној ХР агенцији за Клик до посла и додају да су плате јуниора нешто ниже, око 800 евра у просеку, док медиори и сениори зарађују готово по правилу плату изнад 1.000 евра.

У просеку је, према подацима ХР агенције, плата за те позиције око 140.000 динара, а највећа примања имају стручњаци који раде у Ц#, Пyтхон-у, .НЕТ-у где је очекивана плата 170.000 динара.

Тако, на пример скок са јуниорске на медиорску и сениорску позицију стучњака за Ц# значи скок и за дупло више новца, њихова плата се креће у просеку око 226.000 динара, док сви сениори имају плату просечно 200.000 динара.

2. Топ менаџер

Бити топ менаџер у Србији подразумева са једне стране одговорност, док са друге стране значи и изузетно велику зараду која може ићи и до 15.000 евра, али и бројне бенефиције – пословне картице, аутомобиле, као и три годишње зараде одштете ако раскину уговор.

– У зависности од одговорности, већ од средњег такозваног оперативног менаџмента плата прелази две хиљаде евра, а у зависности од индустрије у којој послујете плата за топ менаџере иде од 5 до 10.000 евра. За оне изутене у свом послу, које доносе значајне профите, нето зарада иде и до 15.000 евра месечно – објашњавају у једној београдској ХР агенцији.

3. Контролор летења

Овај посао је јако стресан, али и исплатив и спада у најплаћеније послове у Србији. Оператери зарађују од 200.000 до 500.000 динара, док они на највишим функцијама добијају још веће плате.

И управо је Контрола летења Србије и Црне Горе отворила конкурс за пријем 47 кандидата, а досадашња обука која је обухватала трошкове од одо 29.000 евра, сада је бесплатна.

– Општи и посебни услови за пријем кандидата на обуку су да су они држављани Републике Србије/Црне Горе, да су рођени 1994. године или касније, да нису осуђивани, да се против њих не води кривични поступак и да нису под истрагом. Такође, потребно је да сви кандидати поседују ИВ степен стручне спреме или да школске 2018/2019. похадају и завршавају ИВ разред средње школе – наводи се на сајту СМАТСА, где можете пронаћи све потребне информације у вези са конкурсом.

Фото: Pixabay.com

4. Фитнес инструктор

Можда мало неочекивано на овој листи, али заљубљеници у спорт знају да овај напоран посао може и добро да се наплати, нарочито за школоване инструкторе.

На рачун им леже тек 20.000 месечно, а неретко исто толико добијају „на руке“. Ипак, оно од чега већина фитнес инструктора највише зарађује у Србији јесу индивидуални тренинзи.

Питали смо како кориснике теретана, тако и саме инструкторе колико плаћају односно добијају од индивидуалних тренинга и сума око које су се сложили је – 50 евра на дневном нивоу минимум, што када се сабере са фиксном платом, излази преко 1.000 евра.

Ипак, треба имати у виду да је ово посао од јутра до мрака са врло мало слободног времена.

5. ЦРМ специјалиста

Ваше прво питање свакако је у вези са тим шта је то ЦРМ специјалиста. Најлакши одговор је то да је ЦРМ заправо обухвата технологије које компаније користе да би управљале својим односима са купцима – то јест да се компаније односно ЦРМ специјалисти према сваком купцу односе на посебан начин .

За такве вештине специјалисти свуда у свету су награђени са неколико хиљада евра, а према последњим подацима РСЗ-а управо овај сектор је један од оних који дижу просечне нето зараде у Србији.

Тако, према подацима једне ХР агенције ЦРМ специјалиста у просеку прима 143.094 динара, док они најбољи прелазе и 200.000 динара.

6. Фотограф

Ако волите теренски рад и апсолутну креативност, али и да притом добро зарадите – онда је посао фотографа идеалан за вас.

Већина добрих фотографа годинама стиче искуство улажу хиљаде евра у опрему да би се што озбиљније бавили овом послом. Улагања почетна су велика, али се на крају посао исплати. Тако, према статистикама ХР агенција, фиксне плате фотографа у зависности да ли раде као официјални фотографи фирми или новинских кућа, крећу се од 450 до 600 евра, у изуетним случајевима и више. Међутим, оно на чему фотографи доста зарађују јесу послови са стране – рад за стране новинске куће, сликање одређених догађаја, туторијала и слично, што им мже бити плаћено и додатно толико колико примају фиксну плату.

Посао фотографа може да буде и невероватно плаћен а о томе сведочи један оглас где траже фотографа за чак 100.000 евра, а више о томе читајте на сајту Клик до посла.

 

Извор: Klik do posla