Издвајамо Србија

Погинуо је бранећи небо над Србијом ’99. године, а сада ће ЛИК НАШЕГ ПИЛОТА И ХЕРОЈА ОБИЋИ ЦЕО СВЕТ

Лик пилота-хероја Миленка Павловића почеће да обилази свет јер је “Пошта Србије” управо издала поштанску марку посвећену легендарном команданту ловачке ескадриле, последњој жртви на небу током НАТО агресије.

Две деценије од херојске погибије потпуковника Павловића, команданта 204. ловачко-авијацијског пука, на небу изнад Ваљева, а недалеко од његовог родног Горњег Црниљева код Осечине, навршава се 4. маја. Обележавање јубилеја, међутим, већ је почело с обзиром на то да је “Пошта Србије” у оптицај пустила нову поштанску марку са његовим ликом.

– До пуштања у оптицај марке са Миленковим ликом, чиме ће његово херојство на тај начин симболично обићи свет, дошла је породица Павловић, а ми смо ту идеју подржали из све снаге. Поред тога, на годишњицу његове смрти, Општина Осечина ће име пилота Миленка Павловића наденути једној од централних градских улица, садашњој Болничкој, која је недавно темељно обновљена и дотерана – каже заменик председника општине Осечина Ненад Стевановић.

По Миленку Павловићу назив већ носи централна улица у Батајници, где је аеродроме на којем је службовао. Након смрти, командант 204. ловачко-авијацијског пука одликован је Орденом за храброст, док му је ваљевска епархија доделила највише епархијско признање, Орден Светог владике Николаја. Орден Народног хероја, међутим, Миленко никада није добио.

– Миленков последњи лет трајао је само 12 минута и био је и последњи лет током НАТО агресије. Погинуо је бранећи своју отаџбину и извршавајући најсветији чин, жртвујући себе за одбрану свог народа и тако се сврстао у ред бесмртних, славних српских команданата – сећа се пуковник Жељко Билић, командант јединице на чијем челу је био и Павловић.

Биографија

Рођен је 5. октобра 1959. године у Горњем Црниљеву, Миленко Павловић је најпре завршио Војну гимназију у Мостару, а потом Вазду­хопловну академију у Задру. Командант 204. ловачко-авијацијског пука постао је годину дана пре НАТО агресије. Иза себе је оставио супругу Славицу и синове Срђана и Немању.

 

Извор: П. Вујанац/Блиц