Издвајамо Србија

„ПРЕВИЈАЛА СЕ ОД БОЛОВА, А ОНИ СУ САМО ПРОЛАЗИЛИ!“ Мајка Дарије (18) која болује од ретког синдрома огорчена на особље Дома здравља

Фото: Фејсбук принтскрин

Ћерки је позлило, тресла се, превијала од болова, притисак јој је био 65 са 50, пулс 180, а нико од запослених у Дому здравља “Вождовац” на њу није обратио пажњу док смо седели у чекаоници!

Овако за “Блиц” почиње причу Горица Лукић, мајка 18-годишње Дарије, девојке која болује од изузетно ретког Шај-Драгеровог синдрома који је налик Паркинсоновој болести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Поред нас су пролазили запослени и нису обратили пажњу, иако је и лаик могао да примети да је мом детету лоше – прича Горица.

Она је са ћерком Даријом у понедељак 18. марта после подне отишла на преглед у ДЗ “Вождовац”.

– Дошле смо са приоритетним упутом за преглед на ОРЛ. Приликом предаје књижице објаснила сам сестри Даријин здравстевни проблем и рекла тачно од чега болује, али очигледно то није узето у обзир. Остављене смо да чекамо сат и по. Дарији је почело да бива све лошије и лошије, поред нас су пролазили уредно запослени и нико није приметио да је мојој ћерки позлило. На ћошку, код лифта, дала сам јој слану воду јер је њена наруквица за мерење притиска и пулса упозоравала – прича за “Блиц” Горица Лукић.

Даријин притисак био је 65/50, пулс 180, а болови у костима, мишићима, ушима били су неподношљиви. Горица је у том тренутку, каже, одлучила да помоћ потражи на другом месту.

– Видела сам да ми нико неће помоћи, утрчала сам у ординацију и рекла да не можемо више да чекамо јер Дарији није добро. Вратили су ми књижицу. Једино могу да похвалим лабораторију, они су брзином светлости урадили анализу крви – закључила је Даријина мајка.

У Дому здравља “Вождовац”, међутим, кажу да је чекаоница била пуна, да је на истом спрату била и још једна сестра, те да “није примећено да је било коме пацијенту позлило, нити су присутни обавестили сестру о томе”.

– Према изјави медицинске сестре, мајка пацијенткиње 18. марта у 17.55 часова предала је картицу здравственог осигурања на ОРЛ одељењу у објекту ДЗ “Вождовац” у Устаничкој 16. Том приликом мајка је навела да Дарија има Шај-Драгеров синдром, о чему је обавестила и специјалисту ОРЛ, да би у што краћем временском интервалу био извршен преглед пацијента. У тренутку кад је Даријина мајка предала књижицу, чекаоница је била пуна пацијената који су чекали преглед. После извесног времена, мајка је узела Даријину књижицу, говорећи да се Дарија унервозила, те да морају да иду. Истог дана, у Лабораторијском информационом систему, евидентиран је пријем пацијенткиње у 18.46 ради узимања узорка за лабораторијске анализе – таксативно наводе надлежни у ДЗ “Вождовац”.

На наводе мајке да је Дарији позлило у чекаоници, а да нико од запослених није реаговао, надлежни из ове установе кажу:

– Током читаве смене чекаоница је била препуна, па и у тренутку када је Даријина мајка узела књижицу. Нико од присутних пацијената није обавестио запослене здравствене раднике да је било коме позлило, како би се одмах реаговало и указала помоћ. На истом спрату се налази и инфо пулт Кућног лечења, где је сестра присутна све време и није примећено да је било коме позлило, нити је она о томе обавештена од стране присутних – закључују из Дома здравља “Вождовац”.

ДИЈАГНОЗА 55 БОЛЕСТИ

Српска јавност је упознала претходних година Дарију Петровић по томе што је, наводно, имала чак 55 постављених дијагноза. Коначно, почетком 2018. у Бечу је установљено да болује од изузетно ретког Шај-Драгеровог синдрома.

РОК ЗА УПУТ ТРАЈЕ 24 САТА

На констатацију да је Дарија имала приоритетан упут, у ДЗ “Вождовац” објашњавају да је “педијатар написао упут тог дана, да он може да се креира у оквиру Интегрисаног здравственог информационог система и да се може реализовати у року од 24 часа од тренутка креирања”.

ЗА СМЕНУ ПРЕГЛЕДАО 52 ПАЦИЈЕНТА

Како објашњавају из Дома здравља “Вождовац”, тог дана, према евиденцији из здравственог информационог система ове установе, једини ординирајући специјалиста ОРЛ у поподневној смени прегледао је укупно 52 пацијента.

 

Извор: Драгана Перишић/Блиц