Издвајамо Србија

ПРОФ. ДР РАФАЕЛ ИЗРАЕЛИ: Срби, сами вратите своје Косово! НЕЋЕ ВАМ ГА НИКО ДАТИ!

Професор др Рафаел Израели са Хебрејског универзитета у Јерусалиму рекао је у интервјуу за портал Србија Данас да међународно право не постоји за велике силе, да Сребренициа није геноцид и да је логично да Косово и Метохија остану у саставу Србије.

20 година од НАТО агресије ситуација у свету се постепено мења. Русија, захваљујући председнику Владимиру Владимировичу Путину постаје све јача, Кина је надолазећа сила којој многи стручњаци предвиђају да ће преузети престо света, а САД се све више повлаче из Европе. Логика налаже да долазе и бољи дани за Србију, али су Американци огромну штету већ учинили, како подржавањем албанског сепаратизма, тако и уништавањем српске привреде и економије (која није ни била јака) уз помоћ својих сателита од 5. октобра 2000. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кошмарно подсећање на та времена имали смо не само данас, већ и пре неколико дана, када је нелегални и антирспски Механизам у Хагу осудио првог председника Републике Српске др Радована Караџића на доживотни затвор због наводног геноцида у Сребреници. Израели је јасно нагласио да у Сребреници није било геноцида и да се убијање ратних заробљеника у једној малој општини не може поредити са Холокаустом.

Проф. др Рафаел Израели је говорио и о својим предвиђањима за Венецуелу, а дотакао се и немирне ситуације на Блиском истоку.

20 година је прошло од бомбардовања Савезне Републике Југославије од стране НАТО пакта. Да ли бомбардовање СРЈ видите као агресију или као хуманитарну интервенцију?

– Хуманитарна интервенција сигурно не. Кад неко уништава зграде и убија људе, нема ништа хуманитарно у томе. Кад је бомбардовање почело, написао сам чланак за Јерусалем пост и наслов је био Косово – Пиратерија на Балкану, тако сам ја именовао НАТО бомбардовање. НАТО и Американци су из „хуманитарних разлога“ дошли и убили људе.

1999. године српска војска је напустила Косово и Метохију. Да ли постоји могућност да се регуларна, српска војска врати у јужну српску покрајину, на исти начин као Руси на Криму?

– Ја сам и рекао Србима да се суверенитет узима, а не добија од некога. Ако желите да будете суверени, пошаљете људе на ту територију и имате суверенитет. Да је Србија заиста желела да сачува Косово и Метохију, она би пре много година послала милион младих људи да се населе тамо и онда би Косово и Метохија биле несумњиво Србија.

Али, зар то даје право Албанцима и Американцима да окупирају ту територију?

– Зашто да не? Сви ће искористити ситуацију. Ако Израел дозволи да Западна обала ради шта хоће, Палестинци ће прогласити независну државу. Пошто Израел не жели то, они су ту, тамо су америчке трупе. Србија је могла да уради исто на Косову и Метохији, али то није урадила.

Али, то је право јачег, а не међународно право?

– Какво право? Нема права! Право је оно што радиш, то постаје право. Међународно право је за слабе. Русији и Америци не треба међународно право, раде шта желе и други треба да уче од њих. Кад је Америка желела да бомбардује Србију, нису питали ниједног адвоката. Кренули су и урадили то. Тако треба да делују и мале државе, али, наравно, мудро, не да раде бесмислене ствари, да не иду у директну конфронтацију са великим силама, али треба да делују мудро и према свом интересу, а не према неком „међународном праву“ које ионако не постоји.

Да ли је могуће да крајњи исход дијалога Београда и Приштине буде такав да Косово и Метохија, бар формално, остану територија Србије?

– То звучи врло логично, али политика не функционише по принципима логике, углавном ради супротно. Мислим да Косово и Метохија морају задржати потпуну аутономију и да буду федерална јединица Србије, а не само провинција. Разлог за то је што ако погледате у будућност, за пар година, можда чак за 10 година, Санџак ће бити у истој ситуацији и креирао би се модел у ком сваки део Србије у ком Албанци имају већину може остати у федерацији Србије, уз аутономију, како би се спречило да и други делови Србије следе пример власти из Приштине. То је, по мом мишљењу, најразумнији сценарио да Србија остане целовита.

Упућени сте доста у рат у Босни. Да ли бисте Сребреницу описали као геноцид?

– Постоји погрешна концепција у терминологији. На Западној обали или у Гази, кад год два Палаестинца страдају, каже се да је у питању геноцид. Морамо да пазимо на речи не изгубе значење и морамо направити градацију између убиства, масовних убијања, масакра и геноцида. Такође, у обзир се морају узети и однос између броја убијених припадника једне нације и укупног броја припадника нације. Ако неко убије милион Јевреја, Јеремена или Срба, то је геноцид, али ако неко убије милион Кинеза, Индијаца због њиховог укупног броја, то не би био геноцид, него масакр. Ако не задржимо пропорције и градуацију, онда губимо значење речи, у том случају би свако за било шта могао да каже да се ради о геноциду. Сребреница је сигурно злочин, али није геноцид. Ради се о врло малом броју муслимана у пропорцији са укупним бројем муслимана у целој Босни…

У целом свету националне странке преузимају власт, тако је и у САД Доналд Трамп победио на изборима. Да ли га дубока држава, администрација или неко трећи спречавају да направи крупне кораке који би довели до промена у америчкој спољној политици?

– Као Израелац, морам рећи да ценим добре ствари које је урадио за Израел. Већ 70 година сви амерички председници су обећавали да ће признати Јерусалим као главни град Израела и нико то није урадио, осим Трампа. Такође је урадио много тога да исправи Обамине грешке на Блиском истоку. Обама је напустио Сирију и оставио је Русији и Ирану. Трамп је успео авијацијом да сломи ИС, а томахавк ракетама је уништавао базе Ирана и ИС. Рекао је да је спреман и показао то.

Мислио сам пре свега на Србију и Венецуелу. Ту делује да Трамп није значајно променио америчку политику?

– Можда у будућности уради нешто. Није ништа урадио са Кримом, Руси су и даље тамо и он се понаша као да је то у реду. Ја не могу да се бринем за цео свет. Ако Трамп уради нешто добро за Израел, ја сам довољно срећан.

Шта очекује Венецуелу?

– Мислим да је Бразил велика и јака сила, а довољно је и близу Венецуели, те две земље се граниче. Ново савезништво САД са Бразилом ће довести до војне интервенције Жаира Болсонара у Венецуели, без потребе да Американци прљају своје руке директно. То је већ почело. Бразил може рећи да ситуација прети да изазове хаос преко границе, те да је у интересу Бразила да војно интервенише. Трамп ће то подржати. Ако буде дискусија у УН, у како га ми зовемо, Савету небезбедности, Америка би уложила вето на било какву могућност да се Бразил санкционише.

Која је улога Израела у сиријском паклу?

– Израел је јасно објаснио да је проблем што Иран не прети само путем свог нуклеарног програма, већ желе да формирају фронт са Израелом на Голанској висоравни. Израел и Бењамин Нетанијаху не желе то да допусте и кад год постоји иранска база, Израел је бомбардује и уништи. За власт у Израелу је битно да задржи добре односе са Путином. Не само да Израелу није у интересу да уђе у било какав сукоб са Русијом, већ ни Владимиру Путину то није у интересу јер је Русија велика сила. Замислите да израелски авиони оборе пар совјетских авиона, Путин не би могао да истрпи то понижење од малог Израела, па би обе стране желеле да избегну сукоб. Видећемо да ли ће се и после априлских избора у Израелу наставити бомбардовање иранских трупа.

Која су Ваша предвиђања за предстојеће изборе у Израелу?

– Не знам. Да знамо исход унапред, не би било потребе да се одрже избори.

Шта мислите о процесу који је покренут против председника Израела Бењамина Нетанијахуа због сумње да је умешан у корупцију?

– Ако је корумпиран, треба да иде у затвор. Правни процес траје, и чак иако је одличан премијер, посебно у спољној политици, може бити најбољи премијер, ако је морално неподобан, мора да иде. Морал долази пре свега.

Генерал Бени Ганц је један од кандидата на изборима. Ваше мишљење о њему?

– Био је добар, не одличан, али добар генерал, међутим, нема искуства у политици. Морате негде почети да бисте стекли искуство, али не желим да нас пушкама уче да се бријемо. Врло сам скептичан у погледу пуштања потпуног новајлије да се бави врло компликованом политиком Израела.

Срби имају грозна искуства са федерацијом, међутим, треба напоменути да садашња ситуација у којој се налазимо није нимало боља.

Одметничка власт у Приштини се понаша каубојски (по узору на своје креаторе), Кфор не представља никакву гаранцију за безбедност Срба, а од старе америчке администације и ЕУ (која никако да се распадне) стижу све снажнији притисци на Србију. Уводе се таксе, говори се о узајамном признању на крају дијалога, а термин „укидање такси“ мења нови перфидно смишљени израз „суспензија такси“.

Мимо Устава Републике Србије нико не може поступати, те Косово и Метохија морају остати у целини у саставу Србије, о осталим опцијама се може отворено говорити, али како уразумити власти у Приштини остаје питање на које још увек нема одговора.

 

Извор: Саша Рајковић/srbijadanas.com