Русија

ПУТИН ЈЕ ЉУТ КАО РИС: Његов нови РАДИКАЛНИ потез ЈАКО СМЕТА ЗАПАДУ! ЕВО И ЗАШТО

Решио је да реагује!

Руски парламент жели да пооштри законе у вези са интернетом и омогући властима да хапсе или кажњавају оне који шире лажне вести или вређају владине званичнике онлајн.

Према предложеним законима, који још чекају на усвајање и потпис председника, људима који шире „непристојне“ постове који показују „непоштовање за друштво, државу и државне симболе Руске Федерације, као и владине званичнике попут председника Владимира Путина, прети до 15 дана затвора“.

Појединци који шире „лажне вести“ биће кажњени блажом новчаном казном, између 45-75 долара, док ће правна лица морати да издвоје до 15.000 долара. Такође, према „закону против лажних вести“, којег је усвојио Доњи дом руске Думе у среду, провајдери морају да блокирају приступ садржајима који „вређају људско достојанство и јавни морал“.

Лажне вести дефинисане су као било која непотврђена информација која угрожава нечији живот, здравље или власништво, или прети масовним јавним нередима, виталној инфраструктури, транспорту и друштвеним службама, кредитним организацијама, комуникацијама или индустрији.

Прошлог месеца су законодавци предложили одвајање Русије од остатка глобалне мреже, а неки активисти плаше се да ће то значити стварање кинеског фајервола да цензурише и надгледа сав садржај који улази и излази из земље.

У изградњи свог цензорског интернет апарата Русија се окренула Kини за стручну помоћ. Америчка организација „Фридом хаус“ је известила да је Пекинг последњих година предузео кораке ка пропагирању свог модела у иностранству, укључујући обуку страних званичника, обезбеђивање технологије за цензуру и надгледање и притиске на међународне компаније да се повинују кинеским стандардима чак и кад оперишу ван земље.

– Ови трендови су егзистенцијална претња за будућност отвореног интернета и изгледа за већу демократију широм глобуса – кажу из „Фридом хаус“.

Русија је посебно подржала доктрину кинеског председника Сија Ђинпинга о сајбер суверенитету, који позива владе да више контролишту своје националне интересе и легализују блокирање и филтрирање садржаја на међународном нивоу..

 

Извор: Espreso.rs