Русија

ПУТИН ЈЕ ЉУТ КАО РИС: Његов нови РАДИКАЛНИ потез ЈАКО СМЕТА ЗАПАДУ! ЕВО И ЗАШТО

Решио је да реагује!

Руски парламент жели да пооштри законе у вези са интернетом и омогући властима да хапсе или кажњавају оне који шире лажне вести или вређају владине званичнике онлајн.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према предложеним законима, који још чекају на усвајање и потпис председника, људима који шире „непристојне“ постове који показују „непоштовање за друштво, државу и државне симболе Руске Федерације, као и владине званичнике попут председника Владимира Путина, прети до 15 дана затвора“.

Појединци који шире „лажне вести“ биће кажњени блажом новчаном казном, између 45-75 долара, док ће правна лица морати да издвоје до 15.000 долара. Такође, према „закону против лажних вести“, којег је усвојио Доњи дом руске Думе у среду, провајдери морају да блокирају приступ садржајима који „вређају људско достојанство и јавни морал“.

Лажне вести дефинисане су као било која непотврђена информација која угрожава нечији живот, здравље или власништво, или прети масовним јавним нередима, виталној инфраструктури, транспорту и друштвеним службама, кредитним организацијама, комуникацијама или индустрији.

Прошлог месеца су законодавци предложили одвајање Русије од остатка глобалне мреже, а неки активисти плаше се да ће то значити стварање кинеског фајервола да цензурише и надгледа сав садржај који улази и излази из земље.

У изградњи свог цензорског интернет апарата Русија се окренула Kини за стручну помоћ. Америчка организација „Фридом хаус“ је известила да је Пекинг последњих година предузео кораке ка пропагирању свог модела у иностранству, укључујући обуку страних званичника, обезбеђивање технологије за цензуру и надгледање и притиске на међународне компаније да се повинују кинеским стандардима чак и кад оперишу ван земље.

– Ови трендови су егзистенцијална претња за будућност отвореног интернета и изгледа за већу демократију широм глобуса – кажу из „Фридом хаус“.

Русија је посебно подржала доктрину кинеског председника Сија Ђинпинга о сајбер суверенитету, који позива владе да више контролишту своје националне интересе и легализују блокирање и филтрирање садржаја на међународном нивоу..

 

Извор: Espreso.rs