Издвајамо Свет

ПУТИН ЗАПРЕТИО: НАТО, ОДБИЈ ОД СРБИЈЕ! Није вам ово 1999! ГОТОВО ЈЕ! САДА ЈЕ РУСИЈА ТУ ЗА БРАЋУ!

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су пропали покушаји успостаљања униполарног света и да се равнотежа у међународним односима полако враћа, а као пример деловања само једног центра моћи навео је бомбардовање некадашње Југославије.

– То је неизбежно. Пропали су покушаји да се направи униполарни свет. Већ живимо у другачијем добу. Русија је увек инсистирала на томе да упоредо с одбраном својих интереса, морамо да поштујемо интересе других. Тако ћемо градити односе с колегама – казао је Путин у интервјуу руској телевизији НТВ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Русије је прокоментарисао то што је Запад често остајао глув на став Москве о покретању војних сукоба, на пример током „незаконитог бомбардовања Југославије од стране НАТО“ 1999. и војних операција Северноатлантске алијансе у Босни и Херцеговини 1995.

– Одговор је веома једноставан: слушали су само снажне гласове… Ситуација се мењала. И мислим да никоме више није тајна да многи наши партнери сада радије прибегавају поштовању међународног права јер се равнотежа у свету успоставља – закључио је Путин.

Коментаришући ове наводе, министар одбране Александар Вулин каже да животи који су изгубљени током НАТО бомбардовања нису били грешка, већ злочиначка намера.

– Радило се плански и са намером да се истреби читав један народ. Међутим, када данас жале због цивилних жртава, питамо се шта је са нашим војницима и полицајцима? За њима не треба да жалите? Зашто за њима не жалите када знате да су, на пример, у бомбардовању болнице „Драгиша Мишовић“ страдали и цивили и гардисти? Ниједна касарна у самосталној и сувереној земљи није легитимна мета! НАТО је напао Србију без одлуке СБ УН, агресија није била никакав рат, већ је тим злочином НАТО покушао да оправда своје постојање – сматра министар Вулин.

Политиколог Александар Павић оцењује да је Путин, не само срећом, већ и сопственом политиком дошао у позицију да ово јавно каже.

– Русија никада није заборавила НАТО агресију против Србије, коју је доживела не само као понижење, већ и као свесно гажење међународног права. Сада је опет довољно јака да штити, не само себе и само своје савезнике, већ и да постане све озбиљнији фактор одбране од агресија широм света, као на пример у Сирији, а сада и Венецуели. Русија је у могућности да заштити и интересе Србије, ако јој се Београд буде обратио за помоћ- подвлачи Павић.

 

Извор: Информер/srbijadanas.com